Aangeboden door: ikbenfrits.nl

Huizenprijzen blijven mede door lage rentestand stijgen

-

Het afgelopen jaar nam de gemiddelde prijs van een woning met 16,3 procent toe. Het maakt dat de huizenprijzen naar een recordniveau gestegen zijn. En verschillende factoren tonen dat dit niet binnenkort gaat dalen.

De vraag naar woningen is nog altijd zeer groot, terwijl het aanbod nauwelijks toeneemt. Daar komt bij dat ook de rente op een hypotheek nog altijd zeer laag staat. Dit maakt het voor veel mensen aantrekkelijk om een hypotheek af te sluiten, wat de vraag hoog houdt. Zo merkt ook online hypotheekadviseur Ikbenfrits . Nog altijd vragen veel particulieren een adviesgesprek aan.

Rentestand al jaren zeer laag

De lage rentestand is gedeeltelijk te verklaren door het beleid van de Europese Centrale Bank. De ECB probeert de economie te stimuleren door de rente laag te houden. Als het lenen van geld aantrekkelijker wordt door een lage rente, zullen bedrijven en consumenten meer investeren. Daarbij maakt de lage rente het sparen van geld op een spaarrekening minder aantrekkelijk, wat eveneens leidt tot toenemende investeringen. Nu het economisch goed gaat kijken de Centrale Banken of het huidige beleid moet worden aangehouden, of dat de rente verhoogd kan worden. Op dat moment wordt sparen aantrekkelijker dan investeren, wat de vraag naar bijvoorbeeld woningen iets kan doen laten zakken.

Beperkt aanbod een andere belangrijke oorzaak

Niet alleen de lage rentestand speelt een grote rol in de oververhitte woningmarkt. Ook het beperkte aanbod aan betaalbare woningen is van invloed. In verschillende gemeenten wordt al opgeroepen om woningen te splitsen, om zo een deel van de woning te kunnen verhuren. Dit was voorheen relatief duur, maar wordt met nieuwe regelgeving makkelijker. Het is de vraag in hoeverre mensen bereid zijn een deel van hun woning te verhuren aan mensen die zij niet kennen.

Online advies van een hypotheekadviseur populair

Steeds meer woningzoekenden kiezen voor online advies van een hypotheekadviseur. Online advies is goedkoper dan een bezoek aan een hypotheekadviseur met fysieke vestigingen. De kwaliteit van een online adviseur is echter niet minder. Daarbij werken deze online partijen met dezelfde hypotheekverstrekkers samen. De besparing kan gebruikt worden om net wat meer boven de vraagprijs te bieden, of bijvoorbeeld te investeren in kleine aanpassingen aan de woning. Zeker in een tijd waarin overbieden vrijwel zeker nodig zal zijn om een woning te kopen, komt deze besparing goed van pas bij de meeste woningzoekenden.

Nieuws

menu