Aangeboden door: Wilma de Bone

Steenwijkerlandse Taal- en kennisquiz krijgt een doorstart

Op 3 maart zat iedereen klaar voor de Taal- en kennisquiz. Foto: Martijn Bijzitter

De Steenwijkerlandse Taal- en kennisquiz wordt opnieuw gespeeld. De nieuwe datum voor de taal- en kennisquiz is donderdag 25 maart.

Op 3 maart waren er rond acht uur ruim 400 email adressen ingelogd en zaten de deelnemers aan de achtste Taal- en kennisquiz klaar met hun mobiel, tablet of kladblok.

Presentator Jannes Mulder was amper begonnen met zijn openingszin toen de techniek het begaf. Nadat er door verschillende technici kabels opnieuw waren ingeplugd, eventuele lekken werden opgespoord en de up- en downloadcapaciteit gecontroleerd was, vond er rond kwart voor negen een herstart plaats. Helaas ging dit slechts tot vraag 20 goed, waarop Bert Beltman van het Schrijversfestival besloot dat het genoeg was.

Doorstart

Nadat alle belangstellenden voor de dialecten en de cultuur van NW Overijssel geïnformeerd waren over dit onverwachtse en abrupte einde aan de taal- en kennisquiz werd ’s middags besloten tot een doorstart. George Huisman maakt, samen met Janet Marinus en Frouk Alice Weijs-Kroek, een nieuw verhaal. Er komen 20 nieuwe vragen en de promo filmpjes worden ververst. Harold Groenewoud ging namens de jury akkoord met deze veranderingen.

De nieuwe datum voor de taal- en kennisquiz is donderdag 25 maart. Bert Beltman is, namens het Schrijversfestival, dolblij met deze herkansing. Zeker omdat de belangstelling in Steenwijkerland voor de taal- en kennisquiz zo overweldigend bleek te zijn. Het Nedersaksisch, de lokale cultuur, het staat midden in de belangstelling. Maart 2021 is de maand van het dialect.

20 nieuwe vragen

Alle betrokkenen bij de taal- en kennisquiz hopen op een zelfde (of misschien zelfs grotere) belangstelling op 25 maart. Het nieuwe verhaal zal ongetwijfeld opnieuw de nodige sentimenten oproepen. De toevoeging van 20 nieuwe vragen geven iedereen weer een eerlijke en nieuwe kans om op 25 maart ‘eeuwige roem’ toegekend te krijgen.

De test is online te volgen via de lokale omroep van Steenwijkerland (RTV SLOS), de website www.steenwijkercourant.nl van NDC Mediagroep en via www.taalenkennisquiz.nl. Meedoen met pen en papier kan ook. Het formulier is eenvoudig te printen. De quiz start om 20.00 uur. Vanaf 19.30 kan al ingeschakeld worden en wordt er een leuke teaser getoond. De presentatie is wederom in handen van Jannes Mulder.

Na het voorlezen van het dialectverhaal worden er multiple choice vragen gesteld. De helft daarvan zijn taalvragen en met de andere wordt de kennis getest. De vragen worden voorgelezen door de presentator en worden afgewisseld met filmpjes waarin min of meer bekende Steenwijkerlanders de vraag stellen.

Een beker en een oorkonde

De deelnemers aan de online quiz dingen mee naar de prijzen. Zowel voor de winnaar van de kennisquiz als voor die van de taalquiz is er een beker, een oorkonde en natuurlijk eeuwige roem. De deskundige jury bestaat uit: Harold Groenewoud (voorzitter), Bram Harmsma en dialectdeskundigen Janet Marinus en Frouk Alice Weijs. Spelers die op papier deelnemen, doen helaas buiten mededinging mee. Opgave via www.taalenkennisquiz.nl


De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.