Rechter: ‘Rendo moet worden terugbetaald, maar hoeveel?’

Groningen - De 59-jarige R.W. uit Groningen en S.V. (52) uit Meppel hebben als oud-bestuurders van het energiebedrijf Rendo onterecht geld in eigen zakken gestopt. Beiden moeten de schade betalen. Dit heeft de civiele rechter vandaag beslist.

De Groninger werd vorig jaar door de strafrechter veroordeeld tot vier jaar cel voor fraude. V. kreeg 2,5 jaar cel opgelegd. Voor de terugbetaling van het verdwenen geld schakelde Rendo de burgerlijke rechter in. Die kan in een uitgebreidere procedure nauwkeuriger het schadebedrag vaststellen dan de strafrechter. Rendo hoopt met deze procedure bijna 39 miljoen euro (plus de rente) te verhalen op de Groninger, zijn toenmalige eigen onderneming en de Drent.

Ook de burgerlijke rechter is van mening dat de oud-bestuurders het gemeenschapsgeld van Rendo privé wegsluisden en met allerlei trucjes dit probeerden te maskeren. Beiden leenden geld aan een startend bedrijf in Steenwijk in alternatieve energie, terwijl zij zelf als medebestuurders belangen hadden in deze onderneming. Hoe hoog die schade uiteindelijk is, moet nog worden bepaald. De rechter vond bijvoorbeeld dat niet alle onrendabele investeringen op de mannen kan worden verhaald. Rendo heeft tot 17 april de tijd om met onderbouwende stukken te komen.

Beiden werden begin vorig jaar door de rechtbank in Assen bestraft. De Drent kreeg een lagere straf, omdat hij nog een blanco strafblad had. W. was eerder voor het aannemen van steekpenningen veroordeeld. Beiden gingen in hoger beroep. Zolang dat loopt, hoeven zij de opgelegde celstraffen nog niet uit te zitten.

'De eerste stap is gezet', zegt Eddy Veenstra, algemeen directeur van Rendo. De rechter vindt dat de mannen aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de geleden schade. Of beiden nu platzak zijn of niet, Rendo mag de schade verhalen.

Maar zover is het nog niet. Ook in deze civiele zaak kan hoger beroep worden aangetekend. 'Wellicht doen ze dat. Dit is een zaak van een lange adem. En Rendo heeft een hele lange adem'.  (ADP)