Volvo XC60 vraagt om lange ritten

Volvo heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan vernieuwing van de modellijn. De 90-serie en de compacte SUV XC40 vallen in de smaak. Ook de vernieuwde XC60 heeft een stevige positie binnen het Volvo-aanbod. Een smaakvol voorkomen en aangenaam om in te rijden zo blijkt tijdens een kennismaking.

Het is een van de best verkochte mid-sized premium SUV’s in Europa. Die status heeft de XC60 in zo’n elf jaar opgebouwd. Toen de nieuwe uitvoering het licht zag, zo’n twee jaar geleden, nam het dertig procent van de totale afzet van Volvo voor zijn rekening. Inmiddels heeft het model de compacte XC40 naast zich. In eigen huis een geduchte concurrent want in de eerste maanden van dit jaar reden er in ons land 823 XC40’s de Volvo-showroom uit tegenover 500 XC60’s. De vernieuwde XC60-versie werd door kopers afgelopen jaar 2627 keer gekozen en in 2017 2150 keer. Een constante waarde want in 2018 was het aandeel XC60 in de Volvo-verkopen in ons land dertien procent.

Uitstekende rijkwaliteiten

Dat dankt de XC60 niet alleen aan zijn elegante voorkomen maar ook aan zijn iets hogere zit dan een V60 of V60 Cross Country. De XC60 etaleert uitstekende rijkwaliteiten. De kennismaking betreft een D4, een viercilinder turbodiesel gekoppeld aan een achttraps automaat. Goed voor een vermogen 190 pk. In 8,4 seconden snelt de forse, maar uiterst handelbare, XC60 van 0 naar 100 km/u. De snelheidsmeter gaat tot 205 km.

Slaaf van de techniek

Rijden in deze met Business Pack, Luxury Line & Inscription Plus Line, Versatility Line & Scandinavian Line en Audio Line & Intellisafe Pro Line - bent u er nog? - betekent een beetje een slaaf worden van de techniek. Volvo kwalificeert de XC60 als ‘een van de veiligste auto’s met de allernieuwste technologie’. Niets teveel gezegd. Met geavanceerde semi-autonome rijhulpsystemen maakt Volvo in deze hoogwaardig voorziene XC60 zijn reputatie waar. De auto houdt je als vanzelfsprekend tussen de strepen op de weg, past zich in cruise control-modus aan aan de snelheid van de voorganger, signaleert de maximum snelheid via de borden langs de weg en waarschuwt als die snelheid wordt overtreden. Ook geeft de techniek een serieus signaal als er een obstakel opdoemt voor de auto. Dat laatste doet die voorziening al snel zoals bij (wellicht) iets te laat insturen als er op de weg een chicane is ingebouwd.

Vanzelfsprekend

Leidend in al die techniek is onder andere de functie Steer Assist. Het maakt deel uit van het actieve veiligheidssysteem City Safety. Oncoming Lane Mitigation helpt met behulp van Steer Assist aanrijdingen met voertuigen op de tegemoetkomende rijbaan voorkomen. De acceptatie in het kader van de veiligheid is er vanzelfsprekend. Wie wil er immers niet veilig en ook comfortabel rijden.

Goed vertoeven

Achter het stuur is het goed vertoeven in de XC60. Een auto die bijna vraagt om het maken van lange ritten. Op alle fronten vindt je comfort. Van het informatieve instrumentenpaneel tot het, mede door een van de ‘packs’, uitstekend instelbare meubilair voor de inzittenden voor. Ook achterin is het aangenaam verblijven tijdens een lange rit. De gelaagde zijruiten rondom zorgen voor een uiterst stil interieur. Met de grote i-Pad-achtige tablet in de middenconsole kun je ‘diep’ gaan. Met gemak, want in no-time is de telefoon gekoppeld en een bestemming of een radiostation ingesteld. Uiteraard is er ook een app waarmee ook op afstand via de mobiele telefoon de auto kan worden gevolgd.

Prijzen

Het mag duidelijk zijn dat al die luxe vraagt om een serieuze prijs. De XC60 D4 Geartronic Inscription is er vanaf 63.915 euro. Met alle wel en niet genoemde voorzieningen hangt aan de SUV een prijskaartje van 88.510 euro. Maar dan heb je ook luchtvering voor en achter met Four-C settings, massage op de voorstoelen en een trekhaak met semi elektrisch inklapbare kogel.