Ancora wordt ook in Steenwijk op handen gedragen

Steenwijk - Het trio Ancora is razend populair in de regio. Niet alleen omdat daar ook een aantal stevige roots liggen, maar ook vanwege de toegankelijke, licht verteerbare, Nederlandstalige liedjes die de drie zangers ten gehore brengen.

De thema’s van de nummers gaan nagenoeg altijd over de zee, het zeemanschap en de haven. En Ancora weet zich gesteund door niemand minder dan Volendammer en BZN frontman Jan Keizer. Voor de laatste Ancora plaat schreef hij zelfs het merendeel van de teksten.

Na een korte, maar stormachtige carrière van vijf jaar was het Meenthe-directeur Han Evers die de mannen overhaalde om het theater in te gaan. En dat heeft de groep meteen meer dan stevig aangepakt. Een decor van een vissershaven, led-schermen met prachtige beelden en onder ieder nummer een originele begeleidende videoclip op een metershoog scherm. Ook aan de geluidsinstallatie van De Meenthe had Ancora niet genoeg en liet extra apparatuur invliegen. En niet lekker makkelijk met een orkestbandje het podium op, nee, optreden met een volledige begeleidingsband. De hele show was strak geregisseerd met ingestudeerde aankondigingen, bruggetjes tussen de nummers en een zekere Tonnie die, om het theatereffect nog meer te benadrukken, kleine grappige scènes mocht spelen.

En dan de muziek zelf. Ach, daar hoeven we niet veel over te zeggen. Twee uitverkochte zalen, dat wil zeggen 1200 fans, kennen de gespeelde liedjes van A tot Z. Ze zingen of mimen alles woordelijk mee omdat ze de Ancora cd’s thuis dagelijks meermalen afdraaien. De mix van shantyliedjes, folksongs en het serieuze levenslied is als een tweede huid en in plaats van drie zangers op het podium kan je beter spreken van concerten van twee keer 600 zangers en zangeressen. Ancora wordt op handen gedragen. De zaal deint op de veelvuldige walsen mee als een enorm schip op de deinende golven. Bij de veelvuldige yels in de liedjes trilt het plafond en de betonnen vloer van de grote zaal trilt vervaarlijk als er massaal gesprongen wordt op het up-tempo werk.

De drie Ancora’s, Patrick, Patrick en Harm, hebben goed in de gaten hoe je je publiek aan je bindt. Bij de gevoelige liedjes is het muisstil en leggen tientallen iphones het liedje vast voor thuis en worden er vele tranen weggepinkt. En als er vertaalde covers gezongen worden dan is er gekozen voor Calypso van John Denver, Hey Jude van de Beatles en Your The Voice. Allemaal stukken waarmee je een zaal stevig mee kan laten zingen en de feestvreugde naar een hoogtepunt kan brengen. De twee concerten van Ancora in De Meenthe waren voor de vele fans hoogtepunten van begin tot eind en het moet al gek gaan als Ancora niet volgend jaar haar show doet in een volle evenementenhal, net als in de gloriedagen van Jan Keizers BZN.