Corolla met opgeheven hoofd terug

Toyota heeft de Corolla een tijdje vervangen door Auris. Nu is de Corolla in volle glorie terug in het aanbod van het merk, als Hatchback, Sedan en Touring Sports. Een benzine- en een hybrid-versie maken deel uit van het aanbod. De hybrid heeft een positieve weerslag op de brandstofconsumptie en dus op de portemonnee.

Toyota noemt het ‘de juiste auto, op het juiste moment’. Het is een verwijzing naar de emissie-discussie. ‘De hybrids van Toyota rijden tot vijftig procent van de tijd elektrisch en er werden al 1,2 miljard emissieloze kilometers gereden met hybride Toyota´s in ons land.’ Een aansprekende uitspraak van Guido Roozekrans, de voorlichter van het merk. Hij koppelt aan de Corolla: ‘Met 46 miljoen verkopen de best verkochte auto in de wereld. Fraaie cijfers die de verwachtingen doen toenemen.’

Ruimtelijk gevoel

De nieuwe Corolla is gestoeld op design, veiligheid, rijgenot en hybride. De auto is langer, lager en breder dan zijn voorganger, die als Auris door het leven ging. Straalt de hatchback sportiviteit uit, de gereden Corolla Touring Sports voegt daaraan gemak en vooral veel ruimte toe. Het ruimtelijk gevoel in de Corolla heeft van Toyota een ‘boost’ gekregen. Het uitstekende zicht rondom versterkt dat gevoel en het fraaie, rustig vormgegeven dashboard versterkt dat nog eens extra. Praktisch en luxe in het segment waarin de Corolla acteert, is het head-up display waarop zowat alles, van verkeersbord tot navigatie, af te lezen is.

Praktische omkeerbare bodem

In de gereden automaat Touring Sports 1.8 Hybrid in Style-uitvoering is er, met een laadcompartiment van 598 liter, veel ruimte voor het meenemen van spullen. Praktisch is de omkeerbare bodem. Aan de ene kant een luxe uitstraling, aan de andere stoere kunststof voor het zonder problemen meenemen van bijvoorbeeld vuile of natte spullen. Onder de bodem van de bagageruimte doemt een ruimte op waarin een rolkoffer past.

Lager zwaartepunt

De Touring Sports 1.8 Hybrid staat op een nieuw ontwikkeld TNGA-platform (Toyota New Global Architecture). Het heeft als kenmerken een tien millimeter lager zwaartepunt, zestig procent meer carrosseriestijfheid en veertig procent minder wrijving op de multilink-achterophanging. Die is standaard op de Corolla. De zelfopladende hybride aandrijflijn omvat een 1.8 liter benzinemotor en een elektromotor. De combinatie ontplooit een kracht van 122 pk. In 10,9 seconden wordt vanuit stilstand de 100 km/u aangetikt op de klok in het overzichtelijke dashboard. De CO2-uitstoot bedraagt volgens Toyota 79 g/km en uiteraard heeft dat een positieve weerslag op de BPM. Er is nog een krachtigere motorcombinatie (2.0 liter, 180 pk) voor de Corolla beschikbaar. Die heeft 8,0 seconden nodig om naar de 100 km/u te snellen.

Zware voet

De 1.8 liter-versie blijkt in de praktijk keurig genoegen te nemen met een liter brandstof per achttien kilometer. Veel kort werk en af en toe een ‘zware voet’, liggen aan dat verbruik ten grondslag. Soms vraagt de automaat een zware voet om alert te reageren. Op zo’n moment hoor je de ‘bak’ extra zijn best doen. Na het tanken geeft de stekkerloze Corolla aan dat er 892 kilometer te gaan zijn voordat er weer getankt moet worden. Rijden doet de Corolla uitstekend. Wel is het stuurgedrag wat zoekerig als Lane Keep Assist de bestuurder ter zijde staat.

Voorzieningen

De Toyota Corolla Touring Sports 1.8 Hybrid Style Automaat heeft een uitgebreid voorzieningenpakket aan boord. Denk aan led-verlichting, een duidelijk navigatiesysteem, head-up display en veel veiligheidsassistentie.

Prijzen

Met al die extra’s tikt de Style op de prijslijst 32.495 euro aan. Voor dat geld verzekert de koper zich niet alleen van veel luxe maar ook een auto met een laag brandstofverbruik. Toyota biedt de Corolla 1.8 Hybrid als Comfort-uitvoering aan vanaf 26.395 euro. De 180 pk sterke High Power-versie is er vanaf 32.395 euro. De meerprijs van een Touring Sports bedraagt duizend euro.