Speeltoestellen Spokeplas opgeruimd

Noordwolde – Staatsbosbeheer haalde dinsdagmiddag met een graafmachine het speeltoestel weg van het eilandje in de Spokeplas.

Het klimtoestel leek op een half ingegraven schip. Ook de verbinding over het water naar de oever van de plas verdwijnt woensdag. Ook dit klimtoestel, bestaande uit hout en touwen, is na zo’n vijftien jaar in weer en wind te gevaarlijk geworden. Deze voor de recreatieplas zo kenmerkende klimtoestellen waren anderhalf jaar geleden al afgekeurd.

Staatsbosbeheer wilde met weer een zomer voor de deur geen risico’s nemen, dat er iets zou gebeuren met spelende kinderen. Het lijkt opnieuw een stap in de verkeerde richting om de plas weer populairder te maken voor recreanten, die in dalende aantallen de weg naar de plas zoeken.

Geen vervanging

Plannen om de zeer populaire klimtoestellen te vervangen zijn er namelijk niet. Staatsbosbeheer schat de kosten op 10.000 euro en laat vervanging dan ook over aan de gemeente en/of plaatselijk belang. Misschien dat een pachter van de kiosk daarin ook een rol had kunnen spelen. Maar de kans dat die kiosk weer een seizoen leeg staat is wederom groot.

De plannen om er een restaurant van te maken zijn vorig jaar al gestrand, ondanks de redelijke interesse. De belangstellenden haakten af door de hoge kooprijs en de vereiste erfpacht. Het laatste idee was om de kiosk te laten bemannen door mensen ‘met afstand tot de arbeidsmarkt'. Overleg met Dagbesteding Spokedam over het heropenen van de horecavoorziening schiet nog niet op. Dagbesteding houdt wel het terrein rond de plas schoon.