Komst zorgorganisatie naar Geeuwenbrug levert nieuwe banen op

Geeuwenbrug - De komst van zorggroep ’s Heeren Loo naar Geeuwenbrug levert Westerveld tachtig tot honderd fulltime banen op. De zorgorganisatie vestigt zich op het voormalige Jade-terrein. 's Heeren Loo vangt mensen met een verstandelijke beperking op en begeleidt deze op woonlocaties en in gezinshuizen.

‘s Heeren Loo nam in 2018 de Eikenhorst, het voormalige jeugdinternaat en latere asielzoekerscentrum, over van de in zwaar weerverkerende zorggroep Jade. Die organisatie ving minderjarige vluchtelingen op in Geeuwenbrug. ’s Heeren Loo wil op het voormalige Jade-terrein maximaal vijftig mensen met een verstandelijke beperking huisvesten. Het complex in Geeuwenbrug wordt de eerste grote woonlocatie in Drenthe van 's Heeren Loo. De Eikenhorst zal de eerste locatie zijn van een nieuw onderdeel van 's Heeren Loo: de regio complexe zorg.

Presentatie

Tijdens de eerder deze maand gehouden commissievergadering Sociaal Domein verzorgde regiodirecteur Esther de Wilde van ‘s Heeren Loo een presentatie. Zij vertelde dat ‘s Heeren Loo in Nederland de grootste zorgaanbieder is op het gebied van opvang van mensen met een verstandelijke beperking. Het heeft 10.000 cliënten en 14.000 medewerkers in dienst. In Drenthe is de zorggroep al actief in gezinshuizen in Emmen en Sleen.

De Wilde schetste Geeuwenbrug als een kleinschalige en mooie natuurlijke locatie. ‘Uitstekend geschikt voor de mensen die er straks voor langere tijd komen wonen. Het gaat om mensen die vanuit een situatie komen dat zij van de ene naar de andere instelling zijn geplaatst. In Geeuwenbrug worden na de zomervakantie, halfweg september, de eerste 16 mensen met een verstandelijke beperking verwacht.’

Verbouwen

De gebouwen waarin zij komen te wonen, moeten dan geheel zijn verbouwd en ingericht. Voor het zover is moet er op het terrein en met name in de gebouwen nog wel wat gebeuren. In de loop der tijd hebben de gebouwen verschillende andere bestemmingen gehad, maar de ruimtes zijn al lange tijd niet meer up-to-date gehouden.

In de huidige situatie voldoet de inrichting niet aan de eisen die ’s Heeren Loo stelt aan haar accommodaties. De ruimtes moeten een stuk groter worden gemaakt en flink worden gemoderniseerd. Zo worden bijvoorbeeld van twee kamers één kamer gemaakt.

De werving van nieuwe medewerkers is gestart. In eerste instantie worden er 30 tot 35 mensen gezocht. Later groeit dit aantal door naar zo’n 100 medewerkers.