Vier Vrijheid op 5 mei mee bij de Toegangspoort Holtingerveld

Havelte - Op 5 mei viert heel Nederland de vrijheid. Ook bij de Toegangspoort Holtingerveld. Stichting Toeristische Promotie Westerveld houdt een dag vol bijzondere activiteiten.

Tijdens de symbolische opening van Vier de Vrijheid gaan sporters, waaronder hardlopers uit Diever, Dwingeloo, Havelte, Frederiksoord én MTB’ers uit Vledder het bevrijdingsvuur met elkaar ontsteken op een van de heuvels op de toegangspoort. Tevens vindt een spectaculaire taptoe plaats, bestaande uit drie nationale muziekkorpsen uit Nederland.

Legevoertuigen

Zo verzorgen Avanti, Jong Pasveer, en Amigo een indrukwekkend optreden. Natuurlijk zijn er ook oude legervoertuigen welke rond de middag feestelijk worden onthaald door iedereen op het terrein. In de lammerenkooi is een indrukwekkende verzameling voorwerpen te bezichtigen, afkomstig van het Duitse vliegveld in de Tweede Wereldoorlog en gevonden door Jelle Kootstra.

Activiteiten

Vier de Vrijheid belooft een dag voor jong en oud te worden. Enkele activiteiten zijn boogschieten, Fat Max E-bike step, een stormbaan, springkussen, mega jenga én een spannende hondendemonstratie waarbij een roofoverval wordt nagespeeld. Voor iedereen die het prachtige Holtingerveld wel eens vanaf grote hoogte wil bekijken is er een 8,5 meter hoge klimtoren. Helemaal bovenaan, tokkel je over alle festiviteiten weer naar de vaste grond. Ook voor de allerkleinsten is er volop te beleven in de speciaal ingerichte kinderzone. Het tijdelijke museum in de lammerenkooi vertelt het indrukwekkende verhaal over het voormalige Duitse vliegveld tijdens de Tweede Wereldoorlog en het leed dat het vliegveld meebracht.

Vliegveld

Het Duitse vliegveld had veel impact op de omgeving. Zo moest het hele dorp Darp ervoor plaatsmaken. Bewoners waren gedwongen hun heil elders te zoeken. Dwangarbeiders verbleven onder zeer zware omstandigheden in een kamp op het Holtingerveld. Sporen en overblijfselen van de startbaan, rolbanen en hangars zijn nog goed te vinden. Het vliegveld werd zwaar gebombardeerd door de geallieerden. Ruim 2500 bomkraters zijn stille getuigen van het oorlogsgeweld.