Koren geven bevrijdingsconcerten met historisch accent

Havelte - Voor twee koren uit Oosterwolde en Havelte vormt de oorlogsherdenking aanleiding tot het geven van bevrijdingsconcerten met medewerking van het koperkwartet High Moor Brass.

Twee data in 1945 hebben in dit verband een bijzondere betekenis. Op 5 mei viert ons land jaarlijks de bevrijding; op 8 mei (Victory in Europe-day) capituleerde Duitsland in de rest van Europa. Juist op die twee dagen geven de gezamenlijke koren De Lofstem en het Kerkkoor Havelte (beide koren o.l.v. Johan Rodenhuis) twee concerten in de regio. Het programma omvat enkele liederen die herinneren aan de vrijheidsstrijd van ons land in het verleden, zoals Gelukkig is het land. Daarnaast wordt een keur aan melodieën uit de jaren rond de Tweede Wereldoorlog gezongen en gespeeld, variërend van het imposante Land of Hope and Glory tot de nostalgische medley Vera Lynn Forever met daarin onder meer We ‘ll meet again en From the time you say goodbye. In I have a dream wordt het verlangen naar blijvende vrede nog eens duidelijk uitgesproken.

De koren worden bij verschillende nummers begeleid door Ruth Pos en Jannie Oostingh (piano en orgel) en het koperkwartet High Moor Brass onder leiding van Martin Oosterwijk. Zij leveren ook een solistische bijdrage aan deze bijzondere concerten. Zo vertolkt het koperkwartet onder meer Fanfare van G.F. Händel.

Op zondag 5 mei begint het concert in de Clemenskerk in Havelte om 16.00 uur; op woensdag 8 mei is iedereen welkom in De Schutse in Appelscha om 19.30 uur. De toegang is vrij; bij de uitgang is een collecte.