Staatsbosbeheer doet aangifte tegen leliekweker

Vledder - Staatsbosbeheer stelt een leliekweker uit Vledder aansprakelijk voor de vervuiling van een kwetsbaar natuurgebied aan de rand van het dorp. De vervuiling is eind december 2017 ontstaan toen na lekkage uit een groot bassin op het terrein van de kweker, giftig spoelwater van de bollen het natuurgebied met twee vennen in is gestroomd.

In de uitzending van tv-programma Zembla vertelt boswachter Corné Joziasse uit Diever dat het gebied destijds twee maanden blank gestaan heeft. Toen heeft de kweker de opdracht gekregen het leeg te pompen. ‘Het vervuilde water heeft dus veel tijd gekregen om de grond in te dringen, en in planten en dieren’, zo vertelt Joziasse in de reportage. ‘Het water is zelfs misschien nog terechtgekomen in het gebied daarbuiten.’

Uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Staatsbosbeheer, bleek vorig zomer dat er door de lekkage duidelijke negatieve effecten zijn voor de planten, de waterkwaliteit en de bodemsamenstelling. ‘Er zijn watermonsters genomen. En daaruit blijkt veertig bestrijdingsmiddelen te zitten.’ Joziasse is als boswachter geraakt door de vervuiling. ‘Je doet als boswachter je best om het gebied te beschermen en opeens gebeurt dat. En dat het allemaal zo lang moet duren. Ja, dat raakt je in het hart als boswachter.

Volgens Joziasse is de conclusie uit het rapport dat er door het wegstromen van het spoelwater in het natuurgebied zeer duidelijke effecten zijn op de vegetatie, de waterkwaliteit en de bodemsamenstelling. ‘We hebben daarom aangifte gedaan van vernieling en is momenteel bezig met een gerechtelijke procedure. De leliekweker is aansprakelijk. Wij voelen ons verantwoordelijk voor het gebied en het moet weer schoon worden. En in onze optiek betaalt de vervuiler dat’, zo besluit Joziasse.

De programmamakers zeggen de leliekweker om een reactie gevraagd te hebben, maar deze wilde niet reageren.