Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Wreed

Natuurlijk weet ik ook wel dat je in het leven alles in perspectief moet zien. En ik weet ook donders goed dat het een prachtig avontuur was met grandioos voetbal waar we machtig trots op mogen wezen. Ajax heeft fenomenale wedstrijden gevoetbald in de prestigieuze Champions League.

Maar de uitschakeling vorige week woensdag in de halve finale door die dekselse Spurs uit Londen viel mij net wat te rauw op het dak.Die liefde voor Ajax zit bij mij heel diep. Ik ben hondstrouw aan de club, wat in andere facetten van het leven niet altijd het geval is geweest, maar Ajax is mij heilig. Dat is onvoorwaardelijke liefde. De emoties waar je in terechtkomt na een uitschakeling zoals tegen Tottenham Hotspur is eigenlijk te wreed voor woorden. De buit leek binnen, de finale in Madrid binnen handbereik en dan in één moment ver in blessuretijd... Poeffff... De genadeklap, een uppercut van Rico Verhoeven komt niet zo hard aan als het schot van de Braziliaan Lucas Moura wat uitschakeling tot gevolg had. De finaledroom werd genadeloos aan flarden gescheurd.

Langen en onrustige nacht

Een mens kan veel incasseren, maar hoe verwerk je een uitschakeling zoals deze als Ajax-supporter. De nacht was lang en onrustig en the day after the night before verliep verdoofd van de uitgedeelde knock-out. Ik speelde nog met de gedachte om een psycholoog of psychiater te bellen. Misschien dat Lieke de Boer van Praktijk In the Stone samen met Hans Esselink van Praktijk Focus mij konden bijstaan om dit trauma te verwerken, want één hulpverlener leek mij niet genoeg om dit diepe leed te verhapstukken. Een tsunami van ellende, verdriet en ontgoocheling had zich meester van mij gemaakt.

Heel wreed

Gelukkig in het verdere verloop van de week kwam het punt dat ik tegen mijzelf zei: ‘Verman je...’ Mensen die niets met voetbal hebben zullen bij het lezen van deze uiteenzetting denken: die Lampie is niet goed bij zijn hoofd… Dat is dan maar zo. Het blijft de manier waarop de uitschakeling tot stand kwam... In the dying seconds of the game. De grond zakt letterlijk onder je voeten weg. Wreed, heel wreed.

Mooie pleister op wond

In de sportwereld is er een onomschreven wet die luidt: ‘Je kan pas groots winnen als je ook groots kunt verliezen...’ We maken ons daarom nu maar op voor het landskampioenschap dat binnen handbereik ligt voor de godenzonen uit Amsterdam. Het zou een mooie pleister op de diepe Champions League wonde zijn. 8 mei 2019 zal de boeken ingaan als een wrede en dramatische avond in de Johan Cruijff Arena. This was one of the most disastrous defeats in the modern history of the Champions League, viel er te lezen in de Britse kranten. Waarvan akte…