Boer mag drie jaar geen runderen houden

Wanneperveen/Zwolle - Een rundveehouder uit Wanneperveen mag de komende drie jaar bedrijfsmatig geen dieren houden. Dat is onderdeel van de voorwaardelijke werkstraf van 180 uur die de rechtbank in Zwolle hem oplegde.

Volgens controleurs verzorgt hij zijn dieren onvoldoende.

Onvoldoende drinkwater

Dat bleek vrijdag uit het vonnis van de rechtbank. De 65-jarige boer is al twee keer eerder door de rechtbank op de vingers getikt omdat hij de leefomstandigheden van zijn runderen onvoldoende op orde heeft. Bij controles stelde de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) vast dat er onvoldoende drinkwater in de bakken voor de dieren zat. Ook lagen er scherpe delen op het erf waaraan de dieren zich konden verwonden.

Laatste waarschuwing

Op 13 februari dit jaar kreeg hij een laatste waarschuwing. Het erf werd door een specialistisch bedrijf schoongemaakt en hekken, waaraan de dieren verwondingen konden oplopen, werden gerepareerd. Bij een controle later bleek dat de boer die reparaties ongedaan had gemaakt. De NVWA greep meteen in: 52 runderen werden afgevoerd. Daarna moest de boer de overgebleven 67 runderen in korte tijd verkopen. Met grote verliezen, zo zei hij. Uit zijn berekening blijkt dat hij er voor bijna twee ton bij in is geschoten.

Hobbymatig maximaal vijf dieren op het erf

Uit het dossier komt het beeld naar voren van een boer bij wie ,,het werk boven het hoofd groeit en de beesten geen verzorging meer kan bieden'', las de voorzitter voor. Als het aan de rechtbank in Zwolle ligt, lopen ook de komende jaren geen runderen op zijn erf. Hij mag slechts hobbymatig maximaal vijf dieren op zijn erf hebben. De NVWA moet dat controleren. Overschrijdt hij die norm, dan moet hij de werkstraf uitvoeren.

Boete

Daarnaast is hem een boete van 350 euro voorwaardelijk opgelegd. De straf is aanzienlijk lager dan de eis van het OM. De officier van justitie vroeg om een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar met een proeftijd van 10 jaar. Gedurende die periode zou het bedrijf stilgelegd worden.

 

Michiel Satink