Centrum van Diever wordt alsmaar mooier

Diever - Het dorpshart van Diever ondergaat een make-over en gaat daarom vanaf maandag op de schop. Het centrum moet opener, moderner, sfeervoller en duurzamer worden. De werkzaamheden maken onderdeel uit van het brinkenplan ‘Diever op Dreef’.

Het herinrichten van het centrum van Diever is al lang onderwerp van gesprek. Zo heeft de projectgroep ‘Diever op Dreef’ ruim twee jaar gesproken om het dorp klaar te maken voor de toekomst. De projectgroep met daarin vertegenwoordigers van Dorpsbelang Diever, de ondernemersvereniging Diever, buurtvereniging Achterstraat-Peperstraat, recreatieondernemers, historische vereniging en Horeca Diever fungeerde als schakel tussen inwoners, ondernemers, (maatschappelijke) organisaties en de gemeente Westerveld.

Daarnaast begeleidde een ambtelijke werkgroep vanuit de verschillende gemeentelijke vakdisciplines de technische kant van het project. Bijzonder is wel dat de plannen grotendeels gemaakt zijn door de inwoners van het dorp zelf. Zij hebben zich gebogen over de vraag: Hoe maken we Diever klaar voor de toekomst? De gemeenteraad van Westerveld stelde in 2016 al 1.750.000 euro beschikbaar voor de make-over.

Sinds begin februari is er al activiteit in het hart van Diever. Toen al is gestart met het kappen en snoeien van ruim tweehonderd bomen. Dit moest gebeuren om het gebied opener te maken. Het zagen en snoeien vormde de start van de herinrichting van het centrum van Diever. De herinrichting van het toeristische Diever wordt in fases uitgevoerd. Voor de zomervakantie wordt er gewerkt in de Hoofdstraat, Peperstraat, Achterstraat en in het gebied rond de kruising Ten Darperweg/Bosweg. Ook wordt het parkeerterrein bij het Shakespearetheater uitgebreid.

Werkzaamheden

Na de zomer wordt er een mindervalidenroute aangelegd vanuit de Hoofdstraat naar scholengemeenschap Stad & Esch aan de Westeres. Dan worden ook de Hoofdstraat en Kruisstraat aangepakt en het werk in de andere straten in het centrum van Diever afgerond. Het werk dat uitgevoerd wordt door Fa. Otten Infra BV uit Wapse start maandag met de herinrichting van de Hoofdstraat. Doorgaand verkeer wordt dan omgeleid. De werkzaamheden nemen een paar weken in beslag. De huisarts en het gemeentehuis zijn in deze periode gewoon bereikbaar door middel van een omleidingsroute.

Metamorfose

De openbare ruimte ondergaat de komende jaren een metamorfose. Onder meer op het gebied van bestrating en beplanting. Verder wordt er nieuwe, nostalgische straatverlichting aangelegd. Deze moet zorgen voor meer sfeer in het oude centrum. En door aanleg van een extra riool is de regelmatige wateroverlast tussen de Achterstraat en de Ten Darperweg verleden tijd. Bij de metamorfose hoort ook de sloop van het inmiddels leegstaande Dingspilhuus.

De verwachting is dat het oude dorpshuis in december tegen de vlakte gaat. Op de vrijkomende locatie ontstaat dan ruimte voor maximaal twaalf woningen. Verder is in nauwe samenwerking met Stichting Village of Shakespeare een ‘kunstenplan’ gemaakt om ook kunst deel uit te laten maken van de herinrichting die Diever klaar maakt voor de toekomst.

Uniek beeldmerk

Om de uniekheid van Diever te benadrukken en eenheid te creëren in de promotie van Diever is een speciaal beeldmerk ontwikkeld. De branding voor Diever is ontwikkeld door studio De Ronners: een prijswinnend bureau voor grafische communicatie uit Rotterdam en Groningen. Voor Drenthe zijn zij geen onbekende. Zo zijn ze de vormgevers voor Bierbrouwerij Maallust uit Veenhuizen. Het beeldmerk voor Diever is woensdagmorgen door wethouder Henk Doeven onthuld.

Dat gebeurde op het Moleneinde waar een groot bouwbord de start van Diever op Dreef markeert. Diever is na Dwingeloo en Havelte de derde grote kern in Westerveld die sinds 2010 op de schop wordt genomen. Naar verwachting wordt de herinrichting van Diever volgend jaar afgerond.