Boeren reageren op bezetting varkensstal met schrijfactie in weiland

Scheerwolde - ‘Blijf vooral normaal met elkaar omgaan, ook als je van mening verschilt’. Om deze oproep kracht bij te zetten, hebben 150 boeren met hun tractoren zondag #doesnormaal in het boerenland bij Scheerwolde geschreven.

De initiatiefnemers roepen boeren op om zelf de hashtag zichtbaar in te zetten op social media.

Bezetting van een varkensstal

Het spontane initiatief van de boeren is een directe reactie op de bezetting van een varkensstal in het Brabantse Boxtel afgelopen week.

‘Een stal bezetten gaat een grens over’

‘Boeren staan open voor de dialoog en voor verandering. Daar moet je het op een opbouwende manier met elkaar over hebben’, zegt boerin Eline Vedder, een van de initiatiefnemers. De werkwijze van sommige activisten slaat door in polarisatie en extremisme, vinden zij. ‘Discussie is goed, maar een stal bezetten gaat een grens over. Dat gaat te ver. Een kleine groep mensen in de samenleving probeert het recht op keuzevrijheid van andere mensen te gijzelen. Terwijl je ook gewoon normaal met elkaar kunt omgaan. Vandaar de keuze voor #doesnormaal’.

‘Blijf vooral normaal doen’

Met deze actie willen de boeren saamhorigheid laten zien. ‘We roepen de samenleving en boeren op om zich te laten inspireren “om normaal te doen” en dat via sociale media kenbaar te maken met #doesnormaal. Met het uiteindelijke doel normaal met elkaar in gesprek te gaan en blijven, ook over dierwelzijn’. Dat dit heel erg leeft onder de boeren blijkt wel uit het feit dat vrijdag pas is begonnen met de organisatie van het #doesnormaal initiatief en dat binnen de kortste keren 150 boeren waren opgetrommeld.