Extra controle op loslopende honden op De Woldberg en Eeserveld

Tuk - Staatsbosbeheer gaat de komende tijd samen met andere handhavers meer controle houden op honden die niet zijn aangelijnd in natuurgebieden De Woldberg en Eeserveld bij Steenwijk.

Half maart is het broedseizoen aangebroken, dit betekent dat dieren nesten maken, en jongen krijgen. Vogels die hun nest op de grond hebben, maar ook reeën, konijnen, hazen en hagedissen, kunnen door loslopende honden worden verstoord. Na een periode van een waarschuwing aan hondenbezitters is nu de tijd aangebroken dat er boetes worden uitgedeeld als honden niet aan de lijn lopen, en de eersten zijn al uitgeschreven.

Verstoring voorkomen

De wilde dieren in het bos kunnen bij dreiging het nest met jongen verlaten. Dan is het risico groot dat de jongen verhongeren of de eieren niet uitkomen. Voor jagende vogels en dieren is het dan ook eenvoudig om de eieren of de kuikens te roven. Een rennende hond ziet er voor deze dieren dreigend uit. Om te voorkomen ze verstoord worden, moeten honden dus aan de lijn, zeker in de broedtijd.

Losloopgebieden in de omgeving

Voor wie toch graag zijn of haar viervoeter los wil laten lopen zijn er speciale hondenlosloopgebieden in natuurterreinen. In deze terreinen zitten minder wilde dieren, omdat deze weten dat daar vaak honden de rust verstoren. Staatsbosbeheer heeft hondenlosloopgebieden in de boswachterij Staphorst en in het Kuinderbos.