Echtpaar Winters viert platina huwelijk: 'Ons geheim? Onze liefde voor elkaar en het geloof'

Steenwijk - Klaas (94) Winters en Zwaantje Winters-Huisman (92) waren zondag 70 jaar getrouwd. Maandagmiddag ging burgemeester Rob Bats bij het platina paar langs in hun woning in Woonzorgcentrum Nijenstede.

‘Zeventig jaar maak ik niet vaak mee,’ zegt hij. Na Apotheker en Van der Tas is Bats de derde burgemeester die bij hen op bezoek komt voor een huwelijksjubileum.

Verkering in oorlogstijd

Klaas en Zwaantje hebben geen gemakkelijke verkeringstijd gehad. Het was 1943, dus midden in de oorlog, dat ze elkaar in de Gereformeerde Kerk aan de Onnastraat leerden kennen. Zwaantje woonde in Steenwijk en Klaas in een boerderij aan het Steenwijkerdiep-Noord. Hier was hij vanuit zijn geboorteplaats Paasloo op jonge leeftijd naar toe verhuisd. Ze ontmoetten elkaar buiten het dorp omdat Steenwijk bezet was door de Duitsers. ‘Ik mocht niet alleen de straat op en durfde niet langs School B. te lopen, omdat daar de Duitsers zaten,’ vertelt Zwaantje. Op 19 mei 1949 trouwde het stel.

Als stadse was de overgang voor Zwaantje naar de boerderij van Klaas een grote stap. Toch wende ze er snel. ‘Ik heb leren melken en trekker rijden en heb hier altijd met plezier gewoond,’ zegt ze. Tussen 1950 en 1963 werden hun vier kinderen Afke, Janneke, Hilda en Remmie geboren. Ze leerden zwemmen, vissen en schaatsen op het Steenwijkerdiep. Klaas nam de boerderij van zijn ouders over en verzorgde de koeien en varkens en werkte op het land van het gemengde bedrijf.

Geluk en verdriet

In 1970 verhuisde het echtpaar naar Steenwijk, waar Klaas aan het werk ging als vrachtwagenchauffeur bij een bouwbedrijf. Zwaantje bestierde het huishouden en zorgde voor de kinderen. Dochter Janneke omschrijft haar ouders als betrokken, open, sociaal en heel gelovig. Met het hele gezin beleefden ze gelukkige momenten tijdens hun jaarlijkse vakanties op de Waddeneilanden. Met Bats, die ook burgemeester van Terschelling was, kunnen ze daarom volop herinneringen delen. Veel verdriet was er toen Afke op 32-jarige leeftijd in 1983 en Hilda op 57-jarige leeftijd in 2013 overleed. Ook stierf nog een schoondochter in 1998. Het geloof gaf hen kracht om toch door te gaan. ‘We wisten naar wie we toe moesten gaan,’ zegt Klaas.

Autoritjes door de polder

In Steenwijk woonden Klaas en Zwaantje achtereenvolgens in de PC Hooftstraat, Dieptol en de Driestoel. Na 28 jaar op het laatste adres gewoond te hebben, verhuisden ze anderhalve week geleden naar Nijenstede. Hun gezondheid is momenteel goed. Klaas was rond kerst vorig jaar erg ziek, maar herstelde gelukkig weer. Samen maken ze graag autoritjes door de polder, waarbij Klaas zelf nog achter het stuur plaatsneemt. ‘Ik heb pas nog weer verlenging van mijn rijbewijs aangevraagd,’ zegt hij.

Naast rondtoeren zijn de tuin, houtbewerken en vogels kijken zijn andere hobby’s. Zwaantje houdt van gedichten schrijven en puzzelen. Van haar hand verschenen meerdere dichtbundels. Later dit jaar vieren ze samen met hun familie hun platina bruiloftsfeest. Het geheim van 70 jaar huwelijksgeluk ligt volgens Klaas en Zwaantje in hun liefde voor elkaar, het geloof, elkaar ondersteunen en af en toe eens kwaad worden op elkaar.