Druk bezochte Pasar Siang bij Taman Indonesia

Een heerlijk zonnetje. 22 graden. Angklung muziek in de oren. Heerlijk zo te wandelen over de paadjes van Taman Indonesia in Kallenkote. Afgelopen weekend vond hier de kleurrijke Pasar Siang plaats. Zo’n 500 bezoekers per dag genoten van dit exotische evenement in Overijssel.

Sfeervolle Pasar Siang

Overal in het park bevinden zich plukjes mensen. Vogels aan het spotten, luisterend naar de dierverzorger, starend naar de kleine dwerghertjes en de scharrellende loopeenden. Bij het veld wordt er gedanst. Leonieke Scholten van Danswerk leert jong en oud over de traditionele dans, de Sau Reka Reka, uit de Molukken. Sommige bezoekers doen fanatiek mee, andere genieten van het uitzicht van dansende mensen. Kinderen spelen in de natuurspeeltuin die Taman Indonesia nieuw opgezet heeft. Ze kunnen rennen over het Rimboepad, glijden, kruipen, balanceren en turen over het landschap achter het park.


Foto: Cor Buis
 

Het is druk in het park. Maar door de uitbundig groen aangelegde tuin, met diverse hoekjes en huisjes, is daar niet veel van te merken. De parkeerplaats staat vol en ook het terras en de horeca zijn druk bezet, maar in de tuin (Taman) is het aangenaam. Soms komt er een danseres langs, gehuld in Balinese of Sumatraanse klederdracht, of een meneer met een rijdende ‘Angklung’. Hij blijft even staan en geeft een prachtige voorstelling op dit bamboemuziekinstrument uit Bandung.


Foto: Cor Buis

Foto: Cor Buis
 

Op het terras is het berengezellig. De satéstokjes gaan van hand tot hand, en de Bintang-flesjes worden geproost. Men deelt ervaringen en recepten uit, en laat zich verleiden door de enthousiaste zangeres Melanie Foeh tot een dansje. Hilariteit ontstaat wanneer de Balinese danseres (van dansgroep Dwi Bhumi) de mensen vraagt mee te doen met haar traditionele dans. Giechelend en verlegen proberen een aantal dames haar moeilijke danspasjes na te doen. En dan komt er een jongeman bij. Hij legt zijn telefoon opzij, buigt zijn benen en armen, en springt tussen de mensen. Net een jangkrik (sprinkhaan)! Je kunt zien dat zijn bewegingen zijn afgeleidt van bewegingen uit het dierenrijk: een schuchter hertje, een pronkende paradijsvogel of de oogbewegingen van een brutale Java-aap!


Foto: Cor Buis
 

De jongeman blijkt een danser te zijn uit Bali. Die bewegingen lukken pas na jarenlang oefenen. Toch maar eens beginnen bij de workshop van danseres Leonieke?
Op 30 mei Hemelvaartsdag is ze er weer!

 

Volgende evenementen

30 mei Hemelvaart: met workshops dans van Danswerk (Leonieke)
9 & 10 juni: Pinksterweekend met leuke activiteiten
22 & 23 juni: Pasar Sate, met krontjong-muziek en Indorock

Nieuw: Kinderpaspoort

Vanaf Hemelvaart kun je Indonesië ontdekken met het Paspoort. Welke eilanden ga je bezoeken? Welke hapjes ga je proeven en welke kruiden herken je? Neem je ouders, opa en oma mee en deel je ervaringen over Indonesië!