Johan Derksen en Kees Kist begraven de strijdbijl na bijna 50 jaar

Steenwijk - Het is bijna 50 jaar geleden, maar Kees Kist en Johan Derksen herinneren het zich nog als de dag van gisteren. Tijdens een wedstrijd tussen SC Cambuur en Heerenveen werd de Steenwijker voetballer zodanig aangepakt door ‘de Snor ’dat hij zelfs het bewustzijn verloor. Vrijdag kwamen beide heren terug op dit akkefietje waarbij beiden aangaven dat het tijd was om de strijdbijl te begraven.

Aldus geschiedde en de handdruk werd bezegeld met het loslaten van twee witte vrededuiven.

‘Ik hoop dat nu niet iedereen vrede met mij wil sluiten die nog een akkefietje met mij heeft’, zei Derksen, in die tijd ook prof-voetballer, alleen niet zo begenadigd als Kees Kist. ‘Want dan ben ik er tot mijn dood druk mee….’

‘Het was tante Bertha’

Na het incident gaf een boze vrouw Derksen destijds een flinke klap met haar handtas. ‘Ik heb al die jaren gedacht dat dat de moeder van Kees was, maar ik hoor vandaag voor het eerst dat het zijn tante Bertha was!’, lachte de besnorde tv-persoonlijkheid, die tussen de bedrijven door bereidwillig met oude en jonge fans op de foto ging.

Het programma op de Markt, waarbij Kees Kist in het zonnetje werd gezet, begon wat later dan gepland omdat de spelersbussen van AZ en SC Heerenveen vertraging hadden, maar dat mocht de pret niet drukken. Het zonnetje scheen, en iedereen had er zin in. 

Vertederende momenten

Vertederende momenten vrijdagmiddag op de Markt in Steenwijk. Het allermooiste? Tja, dat was misschien toch wel het moment waarop Kees Kist met zijn maatje Kristen Nygaard duidelijk geëmotioneerd met de arm om elkaars schouders uit de AZ bus stapten. Een bomvolle Markt was het decor, en mensen applaudisseerden toen de spelersbussen van AZ en SC Heerenveen een plaatsje achter de fontein kregen.

Veertig jaar gouden schoen, het Feesie voor Keesie, was er één om in te lijsten. Voor de kinderen was er Kees Kist ijs, vanilleroomijs met slagroom, en ook Kees Kist gebak zag deze middag het levenslicht onder een stralend Oranje zonnetje. En het was ook een waar mediaspektakel, tal van omroepen waaronder Hart van Nederland van SBS6 en zo ongeveer alle grote landelijke en regionale kranten waren aanwezig onder de Sint Clemens.

Prominenten

Diverse prominenten namen plaats op de blauwe stoeltje op de Markt, daar achter een enorme vrolijke mensenmassa die een plaatsje zocht om alle moois te volgen en mee te zingen. Simon Tahamata, Piet Schrijvers, Henk van Rijnsoever, Riemer en Annie van der Velde, Johan Derksen, ex AZ-voorzitter Dirk Scheringa en zijn vrouw Baukje, is zomaar een greep uit het aandachtige publiek. Goudkeeltjes Bea Klein Hazebroek en Barbara Hof brachten een ode aan ‘Steenwijk mijn stad’ en zongen het lied van Kees Kist.’ Koop Drost, gestoken in korte voetbalbroek, liet tal van herinneringen aan de blonde goaltjesdief van weleer de revue passeren. Dat deed ook Jannes Mulder en Hendrika Huusman behaagde het om Kees Kist te onderscheiden met de Hendrika Huusman medaille.

Wethouder Bram Harmsma stak de loftrompet over Vriendengroep Kees Kist. ‘Want dit is een prachtig feest, waarmee Steenwijk op de kaart wordt gezet.’ Utrechter Henk van Rijnsoever, echte clubman van AZ, was een boeiende spreker. Hij sprak van het gouden duo Nygaard-Kist. ‘Kees scoorde veel, maar als Nygaard er niet was geweest? Tja, de passes van Kristen waren altijd op maat, en dan wist Kees er wel raad mee.’ Henk had een mooi geschenk voor Kees. Een foto waarop hij voor AZ scoorde tegen Barcelona. ‘Kees was vaak van de beslissende goals.’ Presentator William ten Kate was het cement tussen de stenen.

‘De Snor’

Rond vier uur wandelde ‘de Snor’, voetbalanalist Johan Derksen, naar de Markt. ‘Ik ben groot fan van u’, zo sprak een klein jongetje. ‘Dan ben je waarschijnlijk de enige in dit land jongen’, zo reageerde Derksen gevat als altijd. Hij keek even wat schichtig om zich heen. ‘Het zweet loopt me langs de rug. Even zien of er ook dames met handtassen zijn.’

Want Johan kwam immers naar Steenwijk om de vrede te tekenen met Kees Kist. Kees en Johan lieten twee vredesduiven los die al snel boven de Sint Clemens cirkelden, op de weg terug naar hun hok. Het duivenhok van grote Kees, een neef van de hoofdrolspeler. ‘Destijds met Cambuur tegen Heerenveen heb ik Kees een klap op zijn bek verkocht. Och dat deed ik wel vaker. Hij was lastig, wilde me poorten.’ Kist ging gestrekt. En Derksen kreeg even later een klap op zijn kop met een handtas. Dat was een mep van Bertha, de tante van Kees.

Johan blikte even langs het podium richting de blauwe stoeltjes. ‘Ik zie veel goede voetballers. Dat was ik vroeger niet. Toch wel wat anders dan die kutclubjes waar ik voor gespeeld heb.’ Derksen stak de brand in zijn sigaar en iedereen wilde met hem op de foto. ‘Tja, dit is niet meer te remmen. Och het is ook wel leuk, maar mijn vrouw wil niet meer met mij over straat.’ Tussendoor merkt hij op dat hij wel meer spelers een beuk heeft gegeven. ‘Als ik die allemaal bij rond moet? Nou dan ben ik tot mijn dood onderweg.’

‘Eén-tweetje’

Gasten, en iedereen die maar wilde, gingen vervolgens langs een erehaag van kinderen van School B richting het Stadsmuseum voor de opening van de expositie ‘Van het Dal naar Parijs.’ Kristen Nygaard gaf een voorzet en Kees Kist schoot de bal door de deuropening van het museum. Simon Tahamata stond zich te vergapen aan de eerste voetbalschoentjes van Kees. ‘Zijn die echt van hem? Wat leuk joh.’ Een paar honderd mensen namen een kijkje in het museum. De expositie is nog tot en met 28 september te zien. In het museum en op het pleintje er achter werd met Oranjebitter een toost uitgebracht op Kees Kist. Die had het laatste woord: ‘Een geweldige dag voor mij en mijn familie. Dank aan AZ, Heerenveen, zaakwaarnemer René Bos en de mensen van de vriendengroep.’

17 juli

Woensdag 17 juli staat Kees Kist opnieuw centraal: dan wordt de Markt met kunstgras omgetoverd tot voetbalarena. Oud-veteranen van AZ’67 en SC Heerenveen, waar Kees Kist voetbalde, maar ook lokale teams gaan hier walking football spelen. Ook zijn er clinics voor de jeugd.