Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Herzebrock-Clarholz

Het was niet iets waar de gemiddelde inwoner van Steenwijkerland nou echt van in hogere sferen of in hoerastemming door belandt. De meesten zullen het zelfs voor kennisgeving hebben aangenomen. Maar het schijnt dat we al 25 jaar partnergemeente zijn met het Duitse stadje Herzebrock-Clarholz.

De warme banden tussen de twee gemeentes zullen vooral op bestuurlijk niveau intensief zijn, want visueel is er verder voor de Steenwijkerlander weinig zichtbaars aan deze innige relatie. Wat ik wel weet is dat voormalig burgemeester van het Duitse stadje Jürgen Lohman enkele jaren terug de erepenning van Steenwijkerland heeft gekregen. Het hoe en waarom is mij ontgaan, maar Herr Burgermeister zal hem niet zomaar hebben gekregen, ga ik gemakshalve maar vanuit.

Zware delegatie

Om het jubileum kracht bij te zetten is vorige week een zware delegatie prominenten vanuit Steenwijkerland afgereisd richting onze oosterburen om dit heuglijke feit te vieren. Ik las wat over de gebruikelijke plichtplegingen en een workshop, maar ik mag toch aannemen dat er ook een vrolijke borrel op het jubileum is gedronken. In augustus is er een tegenbezoek en een feestelijk programma zal in elkaar worden gezet. Steenwijkerland zal de Duitse afvaardiging laten zien wat het zo al te bieden heeft in stad en regio.

Oktoberfest

Voor ons als inwoners denk ik dat een Duitse avond trouwens ook gezellig kan zijn. Onder het motto ‘Ontmoet de Herzebrockers en de Clarholzers in hartje Steenwijk op de Markt natuurlijk’. Feest vieren met uiteraard bier, schnaps en livemuziek. Andreas en Cäzilia als de Steenwijkse variant van Cindy und Bert. Sigrid Hof die ‘ich bin wie du’ over de Markt laat galmen. En onze lokale diva kan er tevens wat repertoire van de Duitse megaster Helene Fischer tegenaan gooien. Geen probleem voor Sigrid, die kan alles zingen en succes verzekerd. Cateraar Jan Lubbinge kan op de Duitse avond de braadworsten wel aan de man brengen, zodat we een soort van Oktoberfest in augustus creëren. Dan zullen we nog jaren aan de Herzebrockers en de Clarholzers denken. Dat maakt pas indruk.

‘Ich bin ein Herzebrock-Clarholzer...’

Twee dingen blijven trouwens bij mij hangen na het lezen van het reisverslag van de prominenten richting onze oosterburen. De gemeente Steenwijkerland heeft Herzebrock - Clarholz een zitbank geschonken als gift voor het jubileum. En ik dacht direct: Het zal toch niet de bank zijn die voor de reconstructie op de Markt heeft gestaan. Of nog erger: misschien wel de etagebank die nog ergens staat te verpieteren. Het zal ongetwijfeld niet. Dat zou een tikkeltje beschamend zijn. En als laatste vraag ik mij af: zou burgemeester Bats zijn jubileumspeech in Duitsland net zo hebben afgesloten zoals John F. Kennedy dat ooit in Berlijn deed? Ik hoor het Bats in alle euforie rond het jubileum zomaar uitspreken: ‘Ich bin ein Herzebrock-Clarholzer...’ Het had onze burgervader misschien zomaar een erepenning van onze Duitse partnergemeente kunnen opleveren...