Bjarne Bouwer verovert Nederlandse titel

Giethoorn - Zeiler Bjarne Bouwer uit Giethoorn en Laila van der Meer hebben afgelopen weekend de Nederlandse titel Open Klasse veroverd tijdens de Open Dutch Nacra Championships.

Na drie dagen racen pakten Bjarne en Laila hun eerste prijs in de Nacra 17. Na het behalen van de bronzen plak op de jeugd Olympische Spelen stapten de Flying Dutchies over van de Nacra 15 naar de Olympische Nacra 17. De Nacra 17 is een foilende boot, die met grote snelheid grotendeels boven het water vliegt. De foilende Nacra 17 is een relatief nieuwe boot, waarvan er momenteel maar enkele zijn in Nederland.

‘Veel getraind’

Drie dagen lang werd er gestreden op het Haringvliet in Hellevoetsluis geraced. Een lange afstand race op vrijdag, zaterdag korte baan met weinig wind en zondag extra vroeg gestart om veel wedstrijden te varen met een wind tussen 15-25 knopen (4-6 beaufort). ‘We zijn erg blij met onze eerste prijs op de Nacra 17. We hebben afgelopen tijd veel getraind om het foilen onder de knie te krijgen. We hadden niet verwacht meteen al bovenaan mee te kunnen varen. Dit was een mooie testwedstrijd, over een maand gaan we naar het WK onder 23 in Risor, Noorwegen, een mooi meetmoment waar we internationaal staan.’

Lang kunnen Bouwer en Van der Meer niet uitrusten. Donderdag varen ze nog een keer op de Nacra 15 tijdens de Dutch Youth Regatta in Workum. Hier strijden 800 jeugdzeilers in verschillende klassen. In de Nacra 15 komen 45 teams aan de start uit 15 verschillende landen.