Dierenpunt NIEUWS!

Aangeboden door: Dierenpunt Steenwijk

Gaat uw huisdier binnenkort mee op vakantie? Met de volgende informatie kunt u zich alvast inlezen hoe u goed voorbereid op vakantie kunt gaan met uw huisdier. Bij ons Dierenpunt fit & gezond in Welkoop Steenwijk bent u op het juiste adres voor advies én de producten voor een goede voorbereiding.

Goed voorbereid op pad 

Voordat u de reis begint, is het belangrijk dat het verblijf in het buitenland uw huisdier toelaat. Zoek daarom dan ook de regels op rondom uw verblijf. Soms is het niet mogelijk om uw huisdier los te laten lopen op uw accommodatie. Zorg dan dat u een bench of een kooi voor uw huisdier meeneemt. Voor het houden van honden op de camping bestaan er ook speciale pinnen die u in de grond kunt draaien waar u de hond aan vast kunt leggen. Zorg altijd voor schaduw en water. Neem voor de zekerheid het telefoonnummer van uw dierenarts in Nederland, de gegevens van een dierenarts in de buurt van de vakantiebestemming, een duidelijke foto van uw huisdier en zijn chipnummer mee. Als uw huisdier een aandoening of bepaalde medicatie nodig heeft, is het verstandig ook dit te noteren.  

Niet te veel veranderingen 

Maak het uw huisdier onderweg zo comfortabel mogelijk. Er zullen tijdens de vakantie veel veranderingen zijn voor uw huisdier, zoals een nieuwe omgeving en een ander klimaat. Eigen voeding is aan te raden om mee te nemen, aangezien niet in ieder land hetzelfde voer verkrijgbaar is waar uw huisdier aan gewend is. Een plotselinge wisseling van voeding kan maag-darmklachten zoals diarree veroorzaken. Laat uw huisdier thuis alvast goed wennen aan de eventuele reiskennel door deze open te zetten in huis. Begin hiermee op tijd, leg eventueel wat snacks of speelgoed in de kennel. 

Autorit met uw huisdier 

Als uw huisdier niet gewend is om met de auto te reizen, maak voor uw vakantie enkele korte ritjes, zodat hij hieraan kan wennen. Een veilige plaats in de auto is belangrijk. Zo moet u nooit de hond of kat op de bijrijdersplaats houden in verband met de airbag. Katten en de meeste honden voelen zich prettig in een reiskennel waardoor ze eventueel nog wel naar buiten kunnen kijken. Ook bestaan er voor honden ook speciale hondengordels. Geef uw huisdier op tijd een rustpauze. Ook is het belangrijk om uw huisdier te voeren op normale tijden, maar zorg er wel voor dat ze niet met een volle maag reizen. Wanneer uw huisdier niet tegen autorijden kan, maak dan geen lange autoritten. Kan dit niet anders, dan zijn er bij het Dierenpunt fit & gezond in Welkoop Steenwijk middelen te koop tegen reisziekte. 

Wettelijke eisen binnen de EU 

Voordat u een hond of kat mee de grens mag overnemen, moet het dier voldoen aan een aantal wettelijke eisen. Deze eisen kunnen per land verschillen. Belangrijk is dat uw huisdier beschikt over een Europees dierenpaspoort. De vaccinatie tegen hondsdolheid is bij het overgaan van de grens bij honden, katten en fretten verplicht. LET OP: Deze rabiës vaccinatie moet minimaal 21 dagen vóór uw vertrek zijn gegeven en afgetekend door een dierenarts. Ook is het verstandig om ervoor te zorgen dat uw huisdier goed is ingeënt tegen alle ziektes die kunnen voorkomen. Er zijn bepaalde ziektes die niet in ons land voorkomen, maar wel in het buitenland. Zodra de papieren van uw huisdier niet in orde blijken te zijn, kan de douane uw huisdier in quarantaine plaatsen totdat het voldoet aan de gezondheidsvoorschriften. Honden, katten en fretten zijn verplicht een chip te hebben ter identificatie. Vergeet deze niet te registeren met uw juiste persoonsgegevens. Niet alle hondenrassen mag u zomaar op vakantie meenemen. Er zijn landen die extra eisen stellen aan het reizen met honden van bepaalde rassen. Sommige landen verbieden bepaalde hondenrassen, andere landen eisen extra maatregelen zoals bijvoorbeeld een muilkorf. Zoek daarom goed uit of uw huisdier de landen waar u doorheen moet reizen, zal worden toegelaten. Een volledige ontworming en goede behandeling tegen vlooien, zandvliegen en teken is erg belangrijk voor, tijdens en na de vakantie. Controleer uw huisdier regelmatig op teken. 

Passend advies 

Landen die buiten de EU vallen hebben ieder ook zo z’n eigen invoereisen. Wilt u hier meer informatie over, een passend advies of heeft u (medische) producten nodig die u kunt gebruiken tijdens de reis naar het buitenland, dan kunt u dus terecht bij ons Dierenpunt in Welkoop Steenwijk. Tevens ook bereikbaar op het volgende telefoonnummer, 0521-523159