Plannen voor duurzame woningen op Eeserwold

Steenwijk - Eeserwold Wonen krijgt een nieuwe impuls. Een nieuwe projectontwikkelaar (Landgoed Woldberg BV) zet zich in voor het woongebied en wil het plan voorzien van duurzame woningen op ruime woonkavels.

Het college van burgemeester en wethouders heeft vrijdag een overeenkomst getekend met Landgoed Woldberg. Hiermee is ook geregeld dat de huidige ontwikkelaar Esborg zich terugtrekt uit het project Eeserwold Wonen.

Ongenoegens

Oprichter in initiatiefnemer is Sytse Bouwer. Hij was eerder werkzaam voor Groen Leven, dat zonneparken ontwikkelt. Zo ook bij Eeserwold en een project van zonnepanelen op het Eesermeer. Hij kwam in contact met omwonenden en de huidige bewoners van Eeserwold. ‘Tijdens bijeenkomsten kwam ik er achter dat er veel ongenoegens bij de huidige bewoners waren.’

Emotionele gesprekken

Meer gaswinning naast de deur, projectontwikkelaar Esborg, die in financiële problemen zat en niet thuis geeft als het gaat om onderhoud aan de wegen en te weinig straatverlichting, de 10 jaar geleden beloofde brug, die maar niet komt, plannen voor een crematorium en een plan voor een zonnepark naast de wijk. ‘Het waren best wel emotionele gesprekken en er is sprake van een lastige situatie’, zegt Sytse Bouwer.

Gelukkiger

‘Het voelde niet goed. Ik wilde iets bedenken om hen tegemoet te komen. Met iets, waar iedereen, de bewoners, de omwonenden en de gemeente gelukkiger van wordt.’ Hij richtte samen met zijn partner Margriet Bolink een nieuwe ontwikkelingsmaatschappij op: Landgoed De Woldberg BV. ‘Gewoon, omdat de naam van de vlakbijgelegen Woldberg prachtig is.’

1 grote aardwarmtepomp

In het gebied mogen 154 villa’s van allure worden gebouwd. In die 10 jaar zijn er slechts 11 kavels bebouwd. ‘Mede door de crisis en weinig slagkracht van Esborg is er niet veel van de grond gekomen. Er is nog een hele lange weg te gaan.’ Dat wil hij doen door nieuwe duurzame woningen. Het idee is dat er één grote aardwarmtepomp komt voor de nog 143 te bouwen villa’s. Hiervoor heeft Landgoed Woldberg BV een subsidieaanvraag ingediend.

Zonnepark

‘We streven naar energieneutrale woningen. Want daarnaast worden de woningen voorzien van elektriciteit van het zonnepark dat naast de woonwijk is gepland’, zegt Sytse Bouwer. Het plan wordt binnenkort bij de gemeente ingediend. ‘Dat kan ook, nu de gemeenteraad twee weken geleden kaders voor de hoeveelheid zonneparken en voor de locaties heeft vastgesteld’, licht wethouder Marcel Scheringa toe.

Hoge beeldkwaliteit

‘De huidige eisen voor de hoge beeldkwaliteit voor Eeserwold Wonen blijven gegarandeerd. Dat betekent dat er niet wordt getornd aan de hoogte van de woning, de grootte van de kavel (minimaal 2.000 vierkante meter, redactie), bepaalde materialen en het volume van de woning. Dus er komen geen rijtjeswoningen of 2 onder 1 kap woningen’, voegt Scheringa hier aan toe.

Beloftes inlossen

De projectontwikkelaar gaat de beloftes van de vorige ontwikkelaar alsnog inlossen. ‘De brug tussen de twee gebieden komt er alsnog. Dat is een grote wens van de huidige bewoners. Ook wordend e wegen opgeknapt’, zegt Sytse Bouwer.

Crematorium is van de baan

Ook is afgesproken dat de bouw van een crematorium in de wijk van de baan is. Daarnaast heeft het dagelijks onderhoud van het plangebied tijdens de bouwfase voor ons hoge prioriteit.’ Op het moment dat Landgoed De Woldberg V het plangebied woonrijp heeft gemaakt, wordt het beheer van de openbare ruimte binnen het gebied overgedragen aan de gemeente.

Blij

De gemeente is blij dat er een nieuwe projectontwikkelaar met enthousiasme aan de slag gaat. Loco-burgemeester Tiny Bijl: ‘We hadden al graag stappen willen zien, maar het is niet eenvoudig om een geschikte partij te vinden.’ Wethouder Marcel Scheringa: ‘Het heeft te lang stil gelegen. We zijn blij met een sterke partij, zodat er nieuwe bewoners komen.’