Steenwijker deejays draaien in havenkolk Blokzijl

Steenwijk / Blokzijl ‘De muziek die we draaien uit de jaren ’60, ’70, ’80 en een vleugje ’90 is tijdloos. Alle generaties vinden het leuk’, zo ervaren deejays Jos ter Horst en Albert Schoemaker. Ze waren onder meer als deejays te zien tijdens The Big Revival in De Meenthe. Dat evenement stopte een paar jaar geleden.

Zaterdag is er in de havenkolk van Blokzijl een prachtig muziekprogramma met tal van nationale sterren. ‘Het podium in het water bij het Prins Mauritshuis ligt er vrijdag al, dus een mooie gelegenheid voor een Dance Classics Night’, zeggen Jos ter Horst, Albert Schoemaker en Alko Tolner van het Grand-Café-restaurant.

Veel plezier

De deejays blikken nog met zichtbaar en hoorbaar plezier terug op The Big Revival. ‘Na acht jaar trok de organisatie in Steenwijk de stekker eruit, omdat ze vonden dat de tijd rijp was voor iets anders. Persoonlijk vinden we dat nog altijd jammer, zeg maar zonde.’ Begrip voor het besluit is er zeker. ‘Want een organisatie bepaalt zelf wat ze doen. Terecht ook want zij dragen het financiële risico. Niet wij, want wij dienen als deejays de organisatie en het publiek.’ Wipneus en Pim kwamen voor The Big Revival in de plaats. ‘En dat is hartstikke leuk, een mooi Dance Classics feestje, maar dan mis je wel het reünie gevoel. Dat is best jammer. Voor veel mensen die niet meer in Steenwijk wonen was The Big Revival een gevoel van even thuis komen. Het werd ook een feest van herkenning genoemd.’ Jos en Albert kijken elkaar vrolijk jongensachtig aan. ‘En er speelt nog iets, als deejays kwamen we al onze ex-vriendinnetjes weer tegen’, zo wordt er lachend opgemerkt. Jos is al sinds jaar en dag naast melkmonsternemer actief als begeleider/trainer in de motorsport. ‘Ik werk tegenwoordig op de hoofdafdeling Sales van VUE Bioscopen en woon in Zevenaar’, zegt Schoemaker.

Locomotion

Albert en Jos waren samen onder meer een aantal jaren deejay bij toenmalig discotheek Locomotion. ‘Geboren in Utrecht’, zegt Schoemaker. ‘Daarna verhuisden we vanwege het werk van mijn vader naar Steenwijk en later Oldemarkt. Mijn jeugd speelde zich af in Steenwijk. Daar deed ik Vwo op de RSG.’ Het begon met plaatjes draaien bij Jan Oost. ‘Chez Jean dat was lange tijd de tent in Steenwijk. Al snel had ik mijn eigen radiozendertje, en daar sloot ik 26 speakers op aan. Dikke lol. Daarna ook wel gedraaid in de Bieb, Lord Nelson in Meppel en Locomotion.’ De eerste CD van Albert was Walk of Live van Dire Straits. ‘De eerste single weet ik ook nog: You can’t hurry love van Phil Collins.’

Dance Classics Night

En toen kwam Alko Tolner met het idee voor een Dance Classics Night komende vrijdag in de havenkolk van Blokzijl. ‘Ja daar hadden we meteen wel oren naar. Weer eens iets nieuws. Uiteraard draaien we verzoeknummers, maar och eigenlijk is elk nummer uit die tijd een verzoeknummer.’ Jos en Albert werken graag samen. ‘In Locomotion hebben we dat vijf jaar gedaan, onze stijlen van draaien liggen dicht bij elkaar. We stammen uit een periode waarin deejays elkaar de vliegen nog niet afvingen. Wij geven elkaar lekker de ruimte om hitjes te draaien.’ Ze hameren er nogmaals op dat de muziek die ze draaien tijdloos is. ‘Chubby Checker, Tavares, Bee Gees, Tina Turner, tja wie vindt dat nou niet leuk? De vijftigers van toen is het nieuwe dertig. Iedereen staat te dansen en te zingen, van opa’s, oma’s tot kinderen. Dat is zo leuk. En dat lukt in Steenwijk, nou dan lukt het in Blokzijl ook wel hoor.’ De toegang tot de Dance Classics Night is gratis. ‘Er is in Blokzijl vrijdag eerst een haringparty van vijf tot zeven en daarna kan iedereen die maar wil genieten van de muziek.’ De eerste Dance Classic Night duurt van half acht tot half twaalf. ‘Het wordt vast een succes, en we komen graag volgend jaar terug hoor.’