Prachtig gezicht boven Steenwijk: lichtende nachtwolken

Steenwijk - Gisteravond heel laat werden ze ook boven Steenwijk zichtbaar: lichtende nachtwolken. De blauwwitte en vaak mooi gegolfde wolken waren een tijd te zien in de noordelijke hemelstreek.

Alleen in de weken rond de langste dag ( 21 juni) zijn deze wolken soms zichtbaar. Ze bevinden zich op zeer grote hoogte, ongeveer 82 kilometer boven het aardoppervlak. Op die hoogte schijnt de zon nog, terwijl wij hier al ruim anderhalf uur na zonsondergang zitten. Pas in de schemer is het weerkaatste licht sterk genoeg om op te vallen tegen de donkere hemelachtergrond. Dit zomerseizoen werden de eerste lichtende nachtwolken al eind mei waargenomen. Dat is uitzonderlijk vroeg.

Sinds begin juni worden ze bijna iedere avond op het noordelijke deel van ons halfrond gezien, veel vaker dan gewoonlijk. Dat ze nu zo vaak zichtbaar zijn heeft vermoedelijk te maken met de lage zonne-activiteit. 'Wilt u ze ook proberen te zien, zoek dan een plaats op met vrij uitzicht op de hemel, met name naar de noordelijke hemelstreek. Kijk vanaf ongeveer half twaalf 's avonds(noordwest) of voor de heel vroege vogels vanaf ongeveer half vier in de ochtend (noordoost)', aldus Jacob Kuiper van het KNMI.