Gemeente gaat Japanse Duizendknoop aanpakken

Steenwijk - De gemeente Steenwijkerland gaat de strijd aan met de Japanse Duizendknoop. Dat is een plant die veel overlast kan veroorzaken. Hij groeit snel en verdringt de andere planten in de tuin. De wortels zijn sterk en kunnen zelfs door asfalt en beton groeien.

Dit kan schade veroorzaken aan een woning, schuur of terras. Maar ook aan leidingen en wegen. Daarom moet worden voorkomen dat de plant zich kan verspreiden. Dat gebeurt door de plant regelmatig te maaien, en daarmee heel kort te houden. Als de plant nog klein is kan deze worden verwijderd met wortel en al. Dat moet ook om te voorkomen dat hij weer aangroeit.

De plant moet in de grijze container worden gedaan. Als de plant in de groene container komt, dan kunnen de zaden, stengels en wortels namelijk via compost door heel Nederland worden verspreid. Gooi de plant om die reden dan ook niet in een sloot of het openbaar groen. De gemeente houdt bij waar de Japanse Duizendknoop groei.

Mensen die de plant in de openbare ruimte zien worden verzocht dit te melden bij de gemeente. Dit om te voorkomen dat de plant zich verder gaat verspreiden.