Supermarkt doelwit van brandstichting, chaletbrand nog in onderzoek

Vollenhove/Sint Jansklooster - Zowel vakantiepark ’t Akkertien in Vollenhove als Coop Hobma in Sint Jansklooster zijn zondag opgeschrikt door twee branden.

Een chalet op het park in Vollenhove werd zondag omstreeks 04.15 uur brandend aangetroffen. Het chalet brandde helemaal uit. Zondagavond om 18.00 uur is brand gesticht bij de supermarkt van Jan Obe Hobma in Sint Jansklooster.

Spoor van vertrapt gras

Zaterdag kreeg de brandweer omstreeks 04.25 uur een melding van een brand aan de rand van ’t Akkertien. Eigenaar Dick Spans is geschrokken van zijn bevindingen: ‘Je ziet duidelijk een spoor van vertrapt gras in het weiland tussen de weg en de chalet. Maar onderzoek van de technische recherche moet uitwijzen hoe de brand is ontstaan’.

Eigenaren waren er niet

Geluk bij een ongeluk: de eigenaren verbleven dit weekend niet in hun huisje. Volgens andere campinggasten had het anders wel heel slecht kunnen aflopen: ‘Een van die vakantiegasten is namelijk gehandicapt. Je moet er niet aan denken wat er zou gebeuren als die persoon het huisje niet was uitgekomen.’

Gesprek van de dag

Veel (gepensioneerde) echtparen hebben hun eigen chalet op ’t Akkertien staan. Op het vakantiepark is de uitslaande brand het gesprek van de dag. ‘Ik werd midden in de nacht wakker door een hele harde en doffe knal, nog geen minuut later vlogen de metershoge vlammen al uit het dak. We hebben gelijk alle buren wakker gemaakt en de brandweer gebeld. We slapen niet meer lekker, we zijn bang dat het nog eens kan gebeuren en dat ons chalet aan de beurt is’, leggen de twee buurvrouwen van de getroffen familie uit.

Technische recherche heeft onderzoek gedaan

Maandag heeft de technische recherche onderzoek gedaan rondom de standplaats van het chalet. Over de resultaten van dit onderzoek kan de politie nog geen uitspraken doen.

Ook brand bij de Coop

Bij de Coop in het naastgelegen Sint Jansklooster was het zondag ook raak. Eigenaar Jan Obe Hobma: ‘We kregen om 18.00 uur een melding dat er een brandend object tegen de gevel van de winkel stond. Gelukkig is het goed afgelopen, dankzij oplettende buurtbewoners. Ze hebben de brandende bak weggetrokken, maar dit had heel fout kunnen aflopen’.

Camerabeelden

De politie is nog niet langs geweest voor onderzoek. ‘Ik ga aangifte doen op het bureau in Steenwijk’, zegt Hobma. ‘Gelukkig heb ik camerabeelden waar de daders duidelijk op te zien zijn’. Ook over deze zaak kan de politie nog geen mededelingen doen.

 

door Robert Jansema