Clubkampioen én snelschaakkampioen

Steenwijk - Een, zo laat in het seizoen, onverwacht groot aantal van 17 schakers nam deel aan de afsluitende snelschaakavond van Schaakclub Steenwijk.

Net voor middernacht bleek dat Dick Stavast zijn titel had geprolongeerd na een spannende wedloop met Michiel Rensen, de kampioen van 2013, 2014 en 2016.

Eén punt voor

Vorig jaar eindigden ze samen aan kop en gaf het onderling resultaat de doorslag ten gunste van Stavast, maar dit keer bleef deze Rensen één punt voor door hem enkele ronden voor het eind in het onderlinge duel te verslaan.

Tot dan had Stavast nog alleen van Auke van Urk verloren, terwijl Rensen een punt was kwijtgeraakt aan Dick Teunis. Laatstgenoemde werd fraai derde voor Van Urk die als regerend Rapidkampioen naar de vierde plaats werd verwezen.

Lentekampioen Meine Wassenaar veroverde met 10,5 uit 16 de vijfde stek nipt voor Roel Kreulen en Jon Derks met 10. Henk van Dijk stelde enigszins teleur met nog net een 50+-score. Martinus Scheeringa, beslist geen snelschaker, besloot een goed seizoen met een negende plek en 8 uit 16. Geert Duiven nam na lange tijd ook weer plaats achter het bord en haalde net geen 50% met 7,5 punt maar hij bleef wel Pieter van der Zee voor.

‘Broertje dood aan dit tempo’

Olivier Vernooy was beslist hoger geëindigd als hij niet vanwege studieverplichtingen na 10 ronden had moeten uitstappen. Hij startte met 6 uit 6 maar liep vervolgens tegen 4 nederlagen aan. Nieuwkomer Niek Strampel liet met 4 uit 16 vier ervaren clubschakers achter zich en zal daarover tevreden zijn. Gerbrand Wijbenga is de laatste weken uit vorm en moest met 3 punten genoegen nemen, evenals Marius Bijkerk die liefst meer tijd aan zijn partijen besteedt. Bert Dassen deed zijn sportieve plicht maar heeft een broertje dood aan dit tempo en had vooraf de laatste plaats al gereserveerd. Hij deelde die met Jelmer de Goede die ook geen liefhebber van het secondenspel is.

 

De eindstand na 16 partijen:

Dick Stavast 15

Michiel Rensen 14

Dick Teunis 13

Auke van Urk 12

Meine Wassenaar 10,5

Roel Kreulen10

Jon Derks10

Henk van Dijk 9

Martinus Scheeringa 8

Geert Duiven 7,5

Pieter van der Zee 7

Olivier Vernooy 6(uit 10)

Niek Strampel 4

Gerbrand Wijbenga 3

Marius Bijkerk 3

Jelmer de Goede 2

Bert Dassen 2