Dagbesteding Spokedam bereikt overeenkomst over kiosk

Noordwolde – Dagbesteding Spokedam huurt de kiosk bij de Spokeplas van Staatsbosbeheer. Het was een langgekoesterde wens om de kiosk te heropenen, nadat Staatsbosbeheer de deur jaren tot ergernis van de duizenden bezoekers dichthield. Het was ook de gemeente een doorn in het oog. De Spokeplas is immers een recreatief uithangbord van Weststellingwerf.

De werkschuur van de Dagbesteding zit op een steenworp afstand en Jan Wiegman en Mark Jubbega wilden al langer de kiosk met mensen met een beperking gaan runnen. Dat gaat vooralsnog eerst alleen op werkdagen gebeuren. Voor de weekeinde moet nog een oplossing worden gevonden. Onderdeel van de deal is ook dat de Dagbesteding voor Staatsbosbeheer al het onderhoud rond de plas mag verzorgen. Dat betekent bijvoorbeeld dus bijvoorbeeld het maaien van het gras. De douches en wc's had Dagbesteding al eerder in beheer genomen.

Sleutel overhandigd

De woensdag bekrachtigde overeenkomst geldt voor een jaar. Micha Mulders overhandigde de sleutel van de kiosk, waarvoor de gemeente (wethouder Hoen) zich ook in heeft gezet. Maar tot begin deze maand zat er nog weinig schot in de zaak. Roelof Theun Hoen was bij diverse gesprekken aanwezig en de gemeente legt ook geld op tafel. Via Staatsbosbeheer wordt maximaal 5000 euro bijgedragen in de schoonmaakkosten van wc's en douches. Hoen wil ook bezien of er speeltoestellen terug kunnen komen, nu onlangs afgekeurde toestellen op het eilandje door Staatsbosbeheer zijn opgeruimd. Hoen weet niet hoe snel die wens van veel bezoekers gerealiseerd kan worden, 'maar er is de afgelopen twee weken in een positieve sfeer al heel veel bereikt'.

Dagbesteding had liever gezien dat deze overeenkomst al in het begin van het jaar was bereikt, maar Staatsbosbeheer had lange tijd tevergeefs de hoop dat de kiosk onder bepaalde voorwaarden verkocht kon worden. Er werd tot eind vorig jaar gedacht aan een restaurant op die plek. Er mocht door een koper zo’n 150 vierkante meter worden bijgebouwd. Tien belangstellenden meldden zich aan, twee dienden daadwerkelijk een plan in, maar dat was niet wat Staatsbosbeheer voor ogen had.

Aanbod is noodgedwongen nog bescheiden

Ook de koopprijs en de vereiste erfpacht waren een probleem in de onderhandelingen. En huurders wilden een meerjarige overeenkomst, Staatsbosbeheer niet. Het laatste huurcontract werd dan ook om die reden in 2016 niet verlengd. Het betekende ook het einde van de Nieuwjaarduik. Nu ontbreekt Wiegman en Jubbega de tijd om te investeren in de kiosk, zoals het opnieuw inrichten van de leeggehaalde keuken. Het seizoen is immers met twee dagen van boven de 30 graden al begonnen. Dat betekent dus ook dat er geen snacks verkocht worden, maar wel frisdrank, ijs, broodjes en snoep. Dit najaar wordt de balans opgemaakt en wordt duidelijk of de samenwerking in 2020 een vervolg krijgt.