Dierenpunt NIEUWS!

Aangeboden door: Dierenpunt Steenwijk

Een goede verzorging van de vacht bij uw huisdier is belangrijk. Sommige dingen kunt u zelf uitvoeren met de juiste hulpmiddelen, voor andere kunt u het beste een trimsalon inschakelen.

Oefening baart kunst

Het is erg belangrijk dat uw huisdier er gewend aan is dat u zijn vacht verzorgd. Daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met oefenen. U kunt beginnen met uw handen in plaats van een borstel zodat u overal uw huisdier mag aanraken. Beloon goed gedrag, begin met korte sessies en heb geduld.

Maximaal één keer per week borstelen

Honden, katten en konijnen hebben ieder een eigen vacht verzorging nodig afhankelijk van het type vacht. Kortharige honden en katten hoeven eigenlijk alleen in de ruiperiode (normaal gesproken twee keer per jaar) geborsteld te worden. Honden en katten met een lange, wollige (onder)vacht moeten echter wel vaker geborsteld worden om klitvorming te voorkomen. Belangrijk is dat u maximaal maar één keer per week gaat borstelen.

Laat u adviseren voor het juiste materiaal geschikt voor uw huisdier

Een aantal voorbeelden van verschillende kammen en borstels:

- Kam; deze zijn geschikt om klitten op moeilijk bereikbare plekken te verwijderen of om lange haren door te kammen. Zo heb je kammen met lange, korte, dubbele of ronddraaiende tanden.

- Slicker-borstel; dit is een borstel met dunne, gebogen metalen haakjes en kun je gebruiken voor het verwijderen van dode haren en het uit elkaar halen van klitten. Vooral geschikt voor langere en dikkere vachten.

- Hark; harkjes kun je goed gebruiken om de ondervacht uit te kammen en dode haren te verwijderen.

- Handschoen; ideaal te gebruiken bij kortharige honden en katten. Naast het weghalen van losse haren masseer je tegelijkertijd ook de huid.

Een goede voeding als basis doet wonderen

De juiste vacht verzorging is belangrijk, maar een goede voeding kan hierbij ook een groot verschil maken. Zodra uw huisdier de juiste voedingsstoffen, bouwstoffen, vitaminen en mineralen binnenkrijgt zult u dit ook terug zien in de huid en vacht. Het zal meer glanzen, is voller, minder jeuk/huid problemen en de huid zal minder haren loslaten.

Ook belangrijk bij de uiterlijke verzorging, de nagels!

Voor benodigdheden en advies op maat kunt u langskomen bij Welkoop Steenwijk te vinden op de Roomweg 1 in Tuk.