Vlagerige wind teistert zeilers op het Bovenwiede

Giethoorn - Zon, wind en 24 graden. Normaal gesproken perfecte omstandigheden voor een zeilwedstrijd. Zondag was dat net even anders. De wind was te hard en te vlagerig om makkelijk te zeilen en daardoor werd het ploeteren tijdens de vijfde zeilwedstrijd van het seizoen op het Bovenwiede in Giethoorn.

Met stevige uitschieters naar 5 tot 6 Beaufort was het alle hens aan dek voor de zeilers. Ook voor onwetende toeristen op het meer, die soms de stuipen op het lijf werden gejaagd door aanstormende punters en Lasers. In de Laserklasse zorgde de wind voor spectaculaire – en soms hilarische – taferelen. Geen van de zeilers doorstond de ochtend zonder de onderkant van zijn boot te hebben gezien. Vooral tijdens het gijpen en op de voordewindse rakken ging het regelmatig mis. Niettemin haalden alle zeilers de eindstreep zonder noemenswaardige schade. De schade die er was, bleef beperkt tot wat ontvellingen, blauwe plekken en verrekte spieren.

Nat pak na de finish

Harm Maat kwam als eerste over de finish. Tijdens de wedstrijd wist hij zijn boot aardig in bedwang te houden, maar meteen na de finish haalde hij alsnog een nat pak. Buurman Klaas Zoet, die tijdens de wedstrijd diverse keren de onderkant van zijn boot kon inspecteren, sleepte de tweede prijs binnen. Charly Filet moest onderweg een noodreparatie doen met een brillenkoord, maar wist desondanks de derde plek te veroveren.

Bij de punters met fok was de verwarring compleet toen koploper Roemer Boogaard de baan wat inkortte en de rest van het veld als makke schapen achter hem aan voeren. Onderweg verloren Roemer en zijn fokkenmaat Hanneke Burger hun punterboom – onontbeerlijk op de voordewindse rakken –, maar later visten ze hem toch weer op om alsnog als eerste te finishen. Door de rating eindigden ze alsnog tweede. Henk Salomons, met Arco Donkers als fokkenmaat, kroonde zich tot dagwinnaar. Hans van der Veer en Wernie de Koning passeerden als derde de streep.

Fotofinish

In de Gieterse punters ging Henk Visscher er als een speer vandoor na de start, maar na de eerste boei, op het voordewindse rak moest hij in Ewout Rijkaart en Freek Oort zijn meerderen erkennen.

Daarna ging het om en om en de strijd bleef spannend tot het eind. De strijd resulteerde in een historische fotofinish. Daar de starttorenbemanning Roelie en Hermien geen fototoestel hebben, besloot wedstrijdcommissaris Albert Eggens om Freek Oort en Ewout Rijkaart beiden een tweede plek toe te dichten. Johan Boezelman pakte het brons. Op 14 juli wordt de zesde wedstrijd van dit seizoen gevaren.