Gratis zonnebrandcrème in zwembaden

Regio - In de zwembaden in Appelscha, Dwingeloo, Havelte, Oosterwolde en Westerbork wordt deze zomer gratis zonnebrandcrème verstrekt. De actie is een initiatief van zorgverzekeraar Univé om de kans op huidkanker te verkleinen.

‘Het thema gezondheid is één van de belangrijkste speerpunten van Univé,’ aldus directeur Jack Frieling van Univé Samen.

Verbranding en langdurige blootstelling verhogen de kans op huidkanker, met meer dan 60.000 gevallen per jaar de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Volgens KWF Kankerbestrijding is bijna de helft van de Nederlanders het afgelopen jaar minstens één keer verbrand en is het aantal gevallen van huidkanker de laatste jaren drastisch toegenomen.

In mei had het openluchtzwembad in Ruinen de primeur gratis zonnebrand te verstrekken, nadat een vrijwilliger het idee had voorgelegd aan het lokale zwembadbestuur. Eveneens verzekerd bij Univé, stelde hij de coöperatie voor mee te helpen om ook in andere zwembaden gratis zonnebrandcrème-verstrekking mogelijk te maken. Jack Frieling, directeur van Univé Samen, was meteen enthousiast: ‘Naast verzekeren, richt Univé zich allereerst op het voorkomen van risico’s en het beperken van schade. Ook op het gebied van gezondheid, één van Univé’s belangrijkste speerpunten. Als coöperatie proberen we bovendien oplossingen voor en samen met onze leden te realiseren. Door het fantastische idee van een van hen kunnen we met dit initiatief helpen de kans op huidkanker te verkleinen.’

‘Jong gesmeerd is oud gedaan’

Tijdens de zomer wordt in de betrokken zwembaden de behoefte aan en het gebruik van de zonnebrandcrème gemonitord. Wanneer na het seizoen het succes van de dispensers wordt aangetoond, hoopt Univé samen met gemeenten, leveranciers en andere instanties het concept te verspreiden en ook op het gebied van voorlichting het nodige te kunnen betekenen. Zeker richting kinderen, die zich niet altijd bewust zijn van de gevaren van de zon. ‘Wanneer je in je jeugd vaak verbrand, vergroot dat de kans op huidkanker op latere leeftijd,’ benadrukt Frieling het belang van voorlichting. ‘Jong gesmeerd is oud gedaan.’