Vrijspraak en werkstraf voor vechtpartij festival

Zwolle/Steenwijk - Van twee broers uit Steenwijk die betrokken raakten bij een vechtpartij op een dancefestival in Zwolle is er een vrijgesproken. De ander kreeg een voorwaardelijke taakstraf van 20 uur opgelegd.

Door Michiel Satink

Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle donderdag. Beide 23-jarige broers waren aanwezig op festival Kingdance op 27 april 2017 in Zwolle. Een van de twee kwam in een ruzie terecht en deelde een vuistslag uit. Het slachtoffer brak zijn neus, maar niet duidelijk is of dat kwam door de klap van de broer. Naast de twee broers was ook aanvankelijk sprake van een derde verdachte. Het Openbaar Ministerie besloot echter dat deze derde persoon niet voor hoefde te komen.

Noodweer verworpen

Voor de vuistslag kreeg de man uit Steenwijk dus een voorwaardelijke taakstraf. Zijn beroep op noodweer werd door de rechters verworpen. Een zwaardere taakstraf van 40 uur onvoorwaardelijk, zoals geëist door het OM, achtte de rechtbank niet noodzakelijk. Dat was vooral omdat de rechters de zwaardere variant – openlijke geweldpleging – niet bewezen achtten.

De tweede verdachte wilde alleen dat de ruzie zou stoppen. Hij sprong tussenbeide en deelde mogelijk een duw uit maar slechts met de intentie de vechtende partijen uit elkaar te halen. De rechtbank was het eens met dat verweer. Tegen hem was door de officier van justitie al vrijspraak gevraagd.