‘Maaien waterplanten is mooi cadeau’

Wanneperveen - Zeilvereniging Belterwiede vierde afgelopen weekend haar 70-jarige bestaan.

Op het programma stond een toer- en puzzeltocht op het water. Zaterdag trakteerde de vereniging haar leden op een lunch in Belt Schutsloot en een barbecue op de camping. Op zondag waren er clubwedstrijden.

Dat de provincie woensdag begint met het maaien van de waterplanten, ervaart het bestuur als een mooi verjaardagscadeautje. ‘De provincie maait niet ten oosten van de lijn De Bolder en de eendenkooi, maar de rest wel, met uitzondering van de eilanden fonteinkruid die daar in het water drijven’, vertelt bestuurslid Jan Hagedoorn.

Zo creëert de provincie open water, waarin de zeilvereniging weer beter kan varen. De waterplanten leggen de maaiers eerst 48 uur op de parkeerplaats, zodat zeldzame slakken de kans krijgen het vege lijf te redden.

Historie

Hoe begon het ooit met de zeilvereniging? ‘Een groep middenstanders, waaronder Wubbo Veldman uit Meppel heeft in 1949 Touclub Belterwiede opgericht,’ weet Hagedoorn. Gezeild werd er in de beginjaren nog niet. ‘Het was een campingclub, die van alles ondernam op en rond het water, zoals puntertochten en vissen,’ zegt voorzitter Jan van Esseveld.

Vanaf 1960 ging de club met eigen bootjes varen en introduceerde ze een jaar later de zeilwedstrijden. ‘Die waren altijd op zondag, want op zaterdag hadden de middenstanders geen tijd. Eerst alleen wedstrijden voor onze leden en verblijfsrecreanten en later steeds professionele wedstrijden en zelfs NK’s voor zeilboten in verschillende klassen, zoals Pampus, Spanker, Olympia Jol, Sailhorse en Combi’s voor jeugd.’

Bjarne Bouwer

In de jaren ’80 startte de club, die toen Zeilvereniging Belterwiede ging heten, met zeillessen voor de jeugd. Tegenwoordig biedt de vereniging ook lessen aan schoolkinderen en volwassenen aan en zeilwedstrijdtrainingen. Volgens Hagedoorn en Van Esseveld had de vereniging veel helden. ‘Oud-voorzitter Roelof Kuper, Joop van Sleen, Wubbo Veldman en de heer Webbink mogen wat hen betreft niet onvermeld blijven. Lang niet alle bestuurders zeilden zelf. ‘Ze vonden het heerlijk om op het water te zijn en alle zaken van de vereniging te regelen,’ zegt Hagedoorn. Webbinks zoon Hans schopte het wel tot het Preolympische team. Jan Rein van Esselink is een ander voorbeeld van een groot zeiltalent. Hij slaagde er net niet in om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio. Het meest succesvolle lid nu is ongetwijfeld Bjarne Bouwer.

Gemoedelijke sfeer

De zeilvereniging is haar lid Wietse Pijlman dankbaar dat hij oud-wethouder Peter van der Terp benaderde voor een financiële bijdrage voor de ark, die dienst doet als clubgebouw en omkleedruimte. ‘De gemeente Steenwijkerland begrijpt heel goed dat wij veel toeristische activiteiten ontplooien. Als hier wedstrijden met 80 boten is, is de spin-off €150.000,’ rekent de voorzitter voor.

Beveiliging daarbij is niet nodig. ‘Zeilers leren zich verantwoordelijk te gedragen en dat straalt af op deelnemers en publiek. De sfeer hier is altijd gemoedelijk, hoewel het op het water fanatiek aan toe gaat en harde woorden kunnen vallen, is dat op de wal weer vergeten.’

Met de tijd mee

De zeilvereniging gaat met haar tijd mee en wil in de toekomst vaker kortdurende wedstrijden organiseren. ‘Vroeger duurden die de hele dag of weekend, maar dat vinden veel leden tegenwoordig te lang,’ aldus de voorzitter. Spelenderwijs kinderen leren zeilen is een andere vernieuwing. De vereniging bereidt zich nu al voor op het 75-jarig bestaan. ‘Dan gaan we echt uitpakken met meer festiviteiten en een jubileumboek.’