Keest Kist Dag op voetbalveld Markt voor jong en oud

Steenwijk - Na de presentatie van het bijna uitverkochte boek ‘Opgroeien in het Dal’ en de feestelijke dag met tal van prominenten op de Markt en opening van de expositie ‘Van het Dal naar Parijs’ in het Stadsmuseum, krijgen de activiteiten rond Kees Kist morgen, woensdag 17 juli, een vervolg.

Want op deze tweede Vestingfeestdag wordt de Markt omgetoverd tot een waar voetbalparadijs met tal van activiteiten voor jong en oud. 

Er komt een complete voetbalvloer op de Markt en AZ uit Alkmaar zorgt voor een voetbalveld met doeltjes en een boarding. Dit jaar is het veertig jaar geleden dat Kees Kist als eerste Nederlander de gouden schoen kreeg uitgereikt als Europees clubtopscorer in het Lido in Parijs. Aanleiding voor Vriendengroep Kees Kist om dit jaar tal van activiteiten te organiseren met de blonde goaltjesdief van weleer als hoofdrolspeler. De voetbal-dag op de Markt komt tot stand in samenwerking met Steenwijk Vestingstad. 

Kinderactiviteiten

Vanaf ’s morgens negen uur is er van alles te beleven op de Markt. Joey Teekamp is gestrikt als speaker om de dag van commentaar te voorzien. SC Heerenveen komt in de vroege uren om een gratis clinic te verzorgen voor de jeugd. Deze clinic wordt gegeven in drie blokjes van een half uur. Dat betekent dat kinderen een half uurtje mogen meedoen. De clinics zijn tussen 9.00 en 10.30 uur. Aansluitend is er een voetbaltoernooitje met de jongste jeugd van d’Olde Veste, Steenwijk, Oldemarkt, Steenwijkerwold en Willemsoord en een Kees Kist penaltybokaal. ‘Uiteraard reik ik daarbij zelf de prijzen uit’, zegt Kees Kist met een glimlach. Tussen 13.00 en 14.00 uur is er een walking voetbal wedstrijd voor dames. Ook komt freestyle voetbalster Jasmijn Janssen uit Apeldoorn naar Steenwijk. Ze laat fraaie staaltjes voetbalacrobatiek zien en geeft een clinic aan de jeugd. Janssen speelde bij FC Twente en doorliep de jeugdelftallen van Oranje. Maar haar hart ligt bij het kunstjes doen met de bal. Daarin wil de 20-jarige de beste van de wereld worden. En ze lijkt hierin serieus te kunnen slagen.

Oranje

Oranje komt in de loop van de middag naar Steenwijk voor een walking voetbaltoernooi dat tussen 15.00 en 17.00 uur wordt gespeeld. Er wordt vijf tegen vijf gevoetbald. Kees Kist speelt mee bij Oranje en heeft een team geformeerd. ‘Mister Ajax Sjaak Swart zal niet ontbreken. Verder komen Dick Schoenaker (Ajax), Ernie Brandts (PSV), Pierre Vermeulen, Dick Schneider en Ben Wijnstekers (allen Feyenoord) naar de Markt. Wijnstekers vervangt Simon Tahamata die met vakantie is’, zo weet Kist. De wedstrijden staan onder leiding van voormalig toparbiter Mario van der Ende uit Den Haag en onze plaatselijke voetbalcoryfee Johan Hes. Henk van Rijnsoever is druk met het samenstellen van een team voor AZ. ‘Daarbij was het mooi geweest als we oud spelers van het kampioensteam bijeen konden krijgen. Dat lukt helaas niet, want het betreft hier allemaal spelers die destijds gehaald zijn bij andere clubs en niet bij AZ zijn opgegroeid. Daarnaast hebben we bij AZ geprobeerd walking voetbal op te starten, wat helaas nog niet gelukt is’, vertelt Van Rijnsoever. ‘Maar uiteraard komen we met een goed team naar Steenwijk.’ Ook SC Heerenveen komt naar de Markt. ‘Ons team bestaat onder meer uit ‘grote’ Cees Kist, Ginus Meijering, Piet Boskma, Nico Kramer (een oom van schaatser Sven), Johan Akkerman en Gerard Wielaert’, zegt Gerrit Weide die als vriend van Kees Kist al maanden voor de organisatie aan het werk is. En ook het Steenwijker team heeft een aantal bijzondere namen. ‘Klaas de Jonge, Jan Brassien, Frans van der Velden, Jan Busscher, Harry Dassen, Johan van de Bij en Renie Kroon.’ De Steenwijkers staan onder leiding van voetbalgoeroe André Lampe. Er wordt na de poulewedstrijden een heuse finale gespeeld die wordt gefloten door Mario van der Ende. Inzet is de Kees Kist bokaal die de winnaars mogen houden.

Muziek

Woensdagavond is er uiteraard muziek op het Vestingfeest. Het belooft één en al gezelligheid te worden met de Bolle Jan Show. Jaren geleden begonnen (bolle) Jan en Mien in Amsterdam een muzikale bruine kroeg… Deze avond waan je je in het gezelligste bruin café van Nederland. Zing mee op oer-Hollandse hits en geniet, ouderwets van de smartlappen van weleer. Wedden dat je het niet kan laten om mee te doen? Feest mee op de Markt!

Verder is er ook bij het Veerhuys weer een Balkonconcert; ditmaal met Bogey & The Longhorn vanaf 21.15 uur en bij Café De Bieb begint om 23.00 uur het Bieb Indoor Themafeest.