Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Van eigen bodem

Ring, Ring, klinkt het vanuit de mobiele telefoon... ‘Ha, die Lampe, met Meine Seinen... Wat hoor ik toch…’, zegt de joviale bankier en prominent lid van het wielercomité, en vraagt hoe het nu met mij gaat en of ik al wat aan de beterende hand ben.

De Gerrit Zalm van het Vechtdal toont oprechte interesse en geeft mij het welgemeende advies ‘Doe rustig an miejonge... je hebt een genadeloze dreun opgelopen...’ We keuvelen nog even over de telefoon en Meine sluit het gesprek af met: ‘Hou je taai, Lampie’ en zegt hij bij wijze van grap nog even subtiel dat ik mij dit jaar niet druk hoef te maken over de keuze van de rondemiss tijdens het wielerspektakel van Steenwijk. ‘We kiezen dit jaar een lokale rondemiss’, zegt Seinen, ‘dat je het maar even weet’, en lachend maakt Seinen een einde aan ons gesprek.

Onweerstaanbaar

Het comité heeft specifiek nog niemand op het oog, maar de keuze is reuze lijkt me zo. Lokale schoonheden genoeg en ook nog eens zeer gewild. Van oudsher zijn Steenwijker dames al in trek geweest. Als ik bijvoorbeeld denk aan de tijd dat er nog twee militaire kazernes in onze contreien waren - weliswaar één in Havelte maar ook die soldaten wisten hun weg richting het uitgaansleven onder de toren te vinden. En het gevolg van die avonden vol vertier met onze lokale schoonheden was dat menig militair in opleiding aan een Steenwijkse is blijven hangen. Je toch mag aannemen dat er in hun eigen woonplaats ook wel genoeg jonge dames voorhanden waren, maar de verschijning van een Steenwijkse vrouw bleek voor menig soldaat onweerstaanbaar. Ook de Amerikanen van de legerbasis in Havelterberg vielen regelmatig in katzwijm voor Steenwijks finest en zo vertrokken er zelfs lokale schoonheden richting ‘The land of the free, and the home of the brave’.

Aanmelden

Hedendaags kijk ik met een mooie zonnige dag wel eens om me heen en als ik vrouwlijk Steenwijk dan zie flaneren denk ik steevast: de schepper heeft het nog niet zo slecht met Steenwijk voor gehad. Het wielercomité zal meer moeite moeten doen om een sterk rennersveld aan de start te brengen, dan om een mooie lokale rondemiss te moeten opsporen. Dat opsporen hoeft trouwens niet eens, want ik kreeg tijdens het gesprek met comitélid Seinen de info dat iedere lokale schone die zich geroepen voelt om zich kandidate te willen stellen voor deze leuke functie zich kan opgeven bij de organisatie en elke aanmelding zal serieus in beschouwing worden genomen. Dat kan via info@hetspektakelvansteenwijk.nl.

Dus wie zich geroepen voelt en zich kandidaat wil stellen voor het ambt van rondemiss tijdens het Spektakel van Steenwijk: Dit is uw kans! Succes…