Zij-instromers ontvangen certificaat Vaktaal op de werkvloer

Steenwijk - ‘Wat is het verschil tussen een rollator en een rolstoel?’ en ‘Wat moet je doen als iemand jou vraagt om te gaan stoffen, dweilen of strijken?’ zijn zomaar wat vragen die de deelnemers aan het project leerden verstaan en beantwoorden.

Antoinette Versteeg van het Taalpunt Steenwijkerland vertelt dat de IGSD tien deelnemers hiervoor selecteerde.

Op weg naar een opleiding of baan in de zorg- en dienstverlening

Tien migrantenvrouwen uit Steenwijk en Meppel ontvingen in de bibliotheek een certificaat als afsluiting van het project Vaktaal op de werkvloer. Deze zij-instromers hebben daarmee de eerste stappen gezet op weg naar een opleiding of baan in de zorg- en dienstverlening. De initiatiefnemers van het succesvolle project zijn IGSD Steenwijkerland, Stichting Welzijn MensenWerk Meppel, Stichting Lezen & Schrijven en Taalpunt Steenwijkerland.

Stage

Deze migrantenvrouwen afkomstig uit Eritrea, Syrië, Somalië en Turkije, zijn tussen de 30 en 55 jaar oud. In januari 2019 zijn zij begonnen met de training, die 13 weken duurde. ‘Elke week kregen zij in de bibliotheek en bij VluchtelingenWerk twee dagdelen theorie, één dagdeel taal en één dagdeel Zorg op MBO niveau 1,’ legt Versteeg uit.

Daarnaast liepen de vrouwen stage in de zorg en dienstverlening, zoals bij Verpleeghuis Zonnekamp, buurthuis De Gagels en De Koning in Steenwijk en Verzorgingshuis Nieuw Clarenberg in Vollenhove en Het Kompas in Meppel.

Vertrouwen

Tijdens de lessen besteedde Versteeg veel aandacht aan het opkomen voor zichzelf. ‘Ik heb gehamerd op het verwoorden van kwaliteiten en vaardigheden, dus dat iemand bijvoorbeeld kan zeggen: Ik ben geduldig en ik kan netjes werken.’ Ook leerden de vrouwen vragen van cliënten uit de praktijk te beantwoorden, gesprekjes met collega’s aan te knopen en werkbriefjes in te vullen. ‘Voor de presentaties vonden de vrouwen het doodeng, maar gaandeweg de training kregen ze steeds meer vertrouwen in elkaar en zichzelf.’ Volgens Versteeg heeft het project ook een emancipatoire werking voor een aantal vrouwen die uit een cultuur komen, waarin het niet gebruikelijk is dat vrouwen werken.

Succesvol

Nu al kan Versteeg melden dat project succesvol is geweest. ‘Eén vrouw heeft een betaalde baan gekregen, zes vrouwen hebben gesprekken bij werkgevers, twee gaan een opleiding in de kinderopvang en zorg volgen en één wordt binnenkort moeder,’ somt ze op. De vier initiatiefnemers zijn van plan om het project volgend jaar opnieuw aan te bieden. Dat wordt dan het derde jaar. In 2018 volgen al een groep mannen Vaktaal op de werkvloer van de bouw. Voor 2020 zijn er al contacten gelegd met bedrijven in Steenwijkerland, die statushouders aan het werk willen helpen.