Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Ballonnenverbod

Enige tijd geleden had ik het al eens voorspeld op een feestje waar wat ballonnen op werden gelaten ter ere van de jarige. Ik zei destijds met een vooruitziende blik: Geniet nog maar van dit moment, wedden dat Steenwijkerland het oplaten van ballonnen binnenkort aan banden gaat leggen...’

Politiek is soms heel voorspelbaar. ‘Waar en wanneer laten we in Steenwijkerland nou massaal ballonnen op?’, stel ik mijzelf de vraag. Eigenlijk nooit. Ja, proefballonnen maar dat is weer heel wat anders. Maar met dit verweer ben ik natuurlijk kortzichtig, ik moet het breder zien. Een ballon laat je op en komt ergens neer en de beesten, vogels en vissen zien het voor voedsel aan. Ik weet het: Die drammerige milieuactivisten zetten de tanden erin en dan kun je wel weer raden waar het naar toe gaat leiden.

Ontmoedigingsbeleid

Toen de eerste protesten in ons land tegen het oplaten van ballonnen dan ook daar waren en er gemeentes overstag gingen, voel je het al aan je water… En, ziedaar: de kogel is nu ook in Steenwijkerland door de kerk. Weliswaar alleen bij evenementen die de gemeente organiseert, voor andere evenementen geldt een ontmoedigingsbeleid,en individueel mag u bij de gratie van god nog wel een ballonnetje oplaten. Daar staat geen sanctie op, want er komt geen APV. Waar onze lokale Groenen weer zwaar teleurgesteld over zijn.

Jeuken 

Doordrammen is een optie zou Jesse Klaver zeggen. Het ballonnenverbod voert men in met als reden: ‘Het is niet meer van deze tijd’ dan gaat het bij mij wat jeuken. Ieder mens kan zelf wel bepalen wat niet meer van deze tijd is, schiet er dan door mijn hoofd. Het verbod zal uiteraard gebaseerd zijn op gedegen milieurapporten en onderzoeken. Ik ben trouwens wel benieuwd hoeveel van de mensen uit de politiek die zo begaan zijn met het milieu zich inzetten op de nationale opruimdagen voor een schoner Nederland…Maar dit terzijde.

Ach, laat maar. Er staat weer iets op de lijst van dingen die niet meer mogen. Nog even en er kan niets meer, want als je als reden opgeeft ‘het is niet meer van deze tijd’, nou dan kunnen we de borst nog natmaken in Steenwijkerland. Bij deze zeg ik alvast: mensen die wat ouderwets zijn in hun doen en laten... U bent gewaarschuwd! Voor nu weten we dat de Steenwijkerland ballonnetjes geleidelijk aan maar zeker gaan verbannen. We kunnen weer rustig slapen.

Afval

Nu moet de gemeenteraad zich maar weer concentreren op de zaken die de burger echt bezig houden. De frustratie en ergernis van uw inwoners over die gore hondenpoep, vandalisme, mishandelingen, hardrijders binnen de bebouwde kom en het dumpen van huisraad en afval. Het zijn mij ook iets meer wezenlijke zaken dan die ballonnen...Tuurlijk mag je de strijd aangaan tegen de plastic soep, maar in Steenwijkerland stuit ik meer op afval, gedumpte huisraad en hondenpoep! Bah!