Mini kan ook groot zijn: Clubman

Mini is er al vele jaren in allerlei gedaanten. Van drie- en vijfdeurs, groot zoals de Countryman tot Electric en Cabrio en heel praktisch zoals de Clubman. Laatstgenoemde stationwagon onderging een serieuze update.

Door Willem de Volder

De nieuwe versie van de Clubman blinkt uit door een zorgvuldig vernieuwd design, een uitgebreide reeks innovatieve uitrustingsfeatures en de nieuwste technologie op het gebied van bediening en connectiviteit.

De kenmerkende Mini go kart-feeling gaat bij deze stationcar samen met een hoge mate van geschiktheid voor dagelijks gebruik en het rijden van lange afstanden. Naast de welbekende zes deuren, vier portieren en de karakteristieke dubbele achterdeuren, krijgt de Clubman nu een extra dosis charisma dankzij nieuwe accenten voor exterieur en interieur.

Lifestyle

De digitale updates onderstrepen het progressieve, op lifestyle gerichte karakter van de Clubman. Zo is de auto voorzien van een vaste simkaart die aan de 4G mobiele telefoon-standaards voldoet. Dit zorgt ervoor dat Intelligent Emergency Call met lokalisering van de auto en vaststelling van de zwaarte van de aanrijding beschikbaar is. In combinatie met de Business-pakketten is het mogelijk om gebruik te maken van de Real Time Traffic Information-service waarbij de actuele verkeerssituatie wordt gegeven.

Motoren

De Clubman heeft de typerende lichtvoetigheid die alle modellen kenmerkt. Moderne, zuinige motoren en hoogwaardige ondersteltechnologie dragen daaraan bij. Er is keuze uit drie benzinemotoren en evenveel diesels met vermogens uiteenlopend van 102 tot 192 pk (gemiddeld brandstofverbruik: 6,5 l/100 km. Vierwielaandrijving ALL4 is mogelijk in combinatie met de krachtigste benzine- en dieselmotoren. Ook leverbaar is een 306 pk sterke John Cooper Works Clubman (55.890 euro).

Het design van de nieuwe Clubman is stijlvol. De kenmerkende proporties zijn typisch Mini. Het is het enige model in dit segment met twee zijwaarts opende achterdeuren die toegang geven tot de bagageruimte. Die kan worden vergroot van 360 liter tot 1250 liter.

Designelementen

Vanzelfsprekend ontbreken na de update de kenmerkende designelementen van het merk niet. Aan de voorzijde zijn dat de krachtig ogende motorkap met powerdomes, de ronde koplampen, waarvan de omlijstingen standaard zijn voorzien van chroom. De grille strekt zich nu over de volle breedte van het front uit. De luchtinlaat wordt onderverdeeld in zes zwarte, horizontale lamellen.

De standaard halogeenkoplampen zijn nu voorzien van een grotere reflector en een opvallende zwarte afwerking aan de binnenzijde. De optionele led-koplampen hebben eveneens een nieuw design. De adaptieve led-koplampen hebben een automatische dimfunctie. Ze zorgen voor een groter zichtbereik terwijl tegelijkertijd de kans op verblinding voor andere weggebruikers wordt verminderd.

Nieuwe kleuren

Standaard zijn voortaan led-achterlichten. De lichtunits met chromen omlijsting zijn nu geïntegreerd in de achterdeuren. Behalve drie nieuwe kleuren levert Mini de Clubman met een rijk arsenaal aan opties voor het geven van een persoonlijke touch. Nieuw in het lijstje is het sportonderstel met een verlaging van tien millimeter. Het versterkt de lichtvoetigheid van het model maar ook de sportieve uitstraling.

Ook is er een adaptief onderstel is leverbaar. Dit biedt de mogelijkheid om te kiezen uit de instellingen comfort of sportiviteit. Het interieur biedt een keur aan mogelijkheden tot personaliseren, van speciale stoelbekleding en omlijsting van het dashboard tot een Mini Yours designlabel op de zijruiten.

In plaats van de standaard handgeschakelde versnellingsbak is optioneel ook een zeventraps Steptronic transmissie met dubbele koppeling mogelijk voor de One Clubman, Cooper Clubman, Cooper S Clubman en One D Clubman. Een snel schakelende zeventraps Steptronic sporttransmissie is als meeruitvoering verkrijgbaar voor de Cooper S Clubman.

De Cooper D Clubman kan tegen meerprijs worden voorzien van een achttraps Steptronic transmissie. Deze is standaard bij de Cooper S Clubman ALL4, de Cooper SD Clubman en de Cooper SD Clubman ALL4. Gaat de 102 pk-versie in 11,3 seconden vanuit rust naar de 100 km/u, de Cooper S Clubman ALL4 heeft daar 6,9 seconden voor nodig. Zo komen vele sportieve werelden onderhuids ook in de nieuwe Mini Clubman samen.

De instapversie is er vanaf 29.490 euro.