Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Twins

In Nederland hebben we aardig wat bekende tweelingen. Als we bij de mannen kijken vind ik Wim en Hans Anker veruit de leukste.

 Verder hebben we nog onder andere René en Willy van der Kerkhof, Tim en Tom Coronel, Frank en Ronald de Boer, en Michel en Ronald Mulder om maar wat namen te noemen.

Authentiek

In Steenwijk hebben we ook aardig wat tweelingen rondlopen en de twins die mij het meeste aanspreken en die ik verreweg het kleurrijkst vind, dat zijn Teddy en Bas Helweg. Het wondere feit doet zich voor dat ik ze altijd in de kapsalon van kapper Siv tref. Toeval bestaat niet zegt men wel eens, maar frappant blijft het wel. De gebroeders Helweg, het is mij prachtig volk. Ze zijn authentiek en loyaal aan alles wat ze lief hebben, en beschikken vooral als het over sport gaat en dan met name voetbal over een feitenkennis waar een paard spontaan de hik van krijgt.

Feiten en weetjes

Zonder mijzelf op de borst te willen kloppen, durf ik te stellen dat ik op sportgebied aardig onderlegd ben als het op feiten aankomt, maar vergeleken bij de tweelingbroers Teddy en Bas verbleekt mijn voetbalkennis als sneeuw voor de zon. Kapper Siv kijkt mij onder het knippen ook wel eens sprakeloos en met grote ogen van verbazing aan als deze wandelende sportencyclopedieën hun kennis delen. Ik heb ze wel eens op de proef gesteld door wat feiten en weetjes op ze af te vuren, en uiteraard slagen ze dan altijd cum laude op al mijn gestelde vragen.

Reis- en voetbalbelevenissen

Het komt door hun pure toewijding en liefde voor de sport. Dat gaat ook op voor hun favoriete voetbalclubs. Teddy en Bas supporten geen topclubs en dat betekent vaak afzien en lijden. Maar dat accepteren ze manmoedig. De tweelingbroers zijn hardcore FC Groningen fans. Daarnaast is Teddy tevens vurig Newcastle United supporter en Bas draagt Beerschot en in iets mindere mate, AS Roma en Werder Bremen een warm hart toe. Ze zijn onvoorwaardelijk trouw aan deze voetbalclubs, en dat is ook de reden dat ze bij al deze clubs volwaardig zijn opgenomen in de supportersgelederen. Ik lees hun reis- en voetbalbelevenissen door Europa die ze posten op hun Facebook account graag. Het zijn pareltjes van verslagen en reuzeleuk om te lezen. Zelfs hun ouders reizen zo nu en dan met de twins mee zoals recentelijk nog naar Newcastle. Waarbij het opvalt hoe liefdevol en respectvol zij hun ouders behandelen. Pa en Moeke Helweg mogen met recht trots zijn op hun zonen.

Na een ontmoeting met de Helweg twins duizelt mijn hoofd altijd heftig na van de vele info en kennis die de tweeling op je afvuurt. En altijd loop ik weer perplex de kapperszaak uit met een fris geknipt koppie en een goed humeur, want dat hou je over na een ontmoeting met de tweeling Teddy en Bas Helweg. Toffe gasten met een feitenkennis van hier tot Tokio. Of eigenlijk: van hier tot Newcastle, Bremen, Antwerpen, Rome, Groningen en weer terug...