Strijd alom en veel vertier in Basse

Basse - Na vele weken van droogte dreigde het zondag - met een keiharde baan en veel stof - geen publieksvriendelijke grasbaanrace te worden op zandcircuit Schapendrift in Basse. De organisatiecommissie had de voorbereiding echter prima voor elkaar en de races konden dan ook probleemloos worden verreden, met weinig stof voor het toch massaal opgekomen publiek.

Door Niels Gijsman

De rijders maakten er een fraai spektakel van, zo vlak voor de zomerstop (voor de meeste mensen). Want nu is er immers even rust tot het eerstvolgende race-evenement: in Willemsoord (oftewel Kolonie 3) op zaterdag 24 en zondag 25 augustus. Met op die zondag de Cyriel van Steden-memorial.

Erehaag

Dat de leden van de VTBM-grasbaanraces hun leden eren als ze hen ontvallen zijn, was ook dit jaar in Basse goed waar te nemen. Het merendeel van de coureurs vormde een erehaag op circuit Schapendrift, ter ere van de onlangs overleden vaste coureur van de VTBM, Arnee Elsinga. Na een plechtige stilte was het gejank van de motoren weer hoorbaar - hetgeen Arnee ook zo koesterde - en konden de trainingen van start gaan op een prima geprepareerde baan. Loonbedrijf Pit had hard meegewerkt om de ondergrond van zand op leem gereed te maken voor de talrijke coureurs. Er was zelfs sprake van meer dan 150 aanmeldingen en in dat geval voegt de VTBM klassen samen, om het programma wel goed rond te kunnen krijgen.

Een van die samengestelde klassen was de regionale klasse 125/250 cc en hiervoor gingen zelfs de mannen in de feesttent staan om de race te kunnen volgen, terwijl ze intussen de race op Hockenheim ook nauwgezet bekeken (en met recht). Mike Bakker uit De Blesse was veruit de sterkste van de regionale rijders en stond terecht op de hoogste plaats op het erepodium, gevolgd door Rick Wagt die dit ziet als een goede generale voor zijn thuiswedstrijd in Willemsoord. Als derde finishte Stijn Blum uit Marijenkampen, vóór de gebroeders Wardenier op de plaatsen vier en vijf.

Bart Poelsema werd ondanks een glijpartij in de manches vierde in de 250 cc van de regioklasse. De andere regionale rijders kwamen in de eigen klassen van de VTBM uit.

Aandoenlijk

Bij de Toppers (kleinste motoren) was het aandoenlijk om te zien hoe vooral vaders hun kroost de juiste weg op stuurden. Daarbij moesten ze hen ook duidelijk maken dat ze ondanks een grote voorsprong ook de laatste ronde moesten rijden - als jeugdige ‘Hilbert van der Duims’ - om daadwerkelijk te kunnen winnen.

De daaropvolgende klasse is de 50 cc, met een behoorlijke regionale vertegenwoordiging, maar die was niet opgewassen tegen de grote klasse van Roan van de Lende uit Scherpenzeel, die met overtuiging en een ruime voorsprong de winst greep. In de 65 cc-klasse was het Jarno Bosma uit Langezwaag die een redelijke strijd moest leveren voor de overwinning. Sven Vos uit Oldemarkt werd hierbij knap vijfde.

In de 85 cc-klasse waren alle ogen uit Steenwijkerwold gericht op zus Sam en broer Duke Kuiper, maar zij konden - net als Wout van der Bij uit Oldemarkt - als gelegenheidsrijders niet het verschil maken. Bern Monkel uit Oudehorne ging hier verdiend met de grootste beker naar huis.

Bromfietsklasse

In de bromfietsklasse was het regionale succes nog zuurder, want Lambert Veldman uit Oldemarkt eindigde als vierde en daarmee net naast het podium, kort voor Ron Zandbergen uit Steenwijkerwold en ruim achter winnaar Jenno Plantenga uit Jubbega. Bij de dames was het Jessical Elsinga uit Wolvega die haar nationale topklasse toonde door ook in Basse te winnen. Een eervolle vermelding was er voor Nina Ferwerda uit De Blesse, met haar de tweede plaats.

Bij de veteranen was het Durk Bloem die als veertigplusser de hoogste trede mocht betreden tijdens de huldiging in de feesttent. Robin de Haan en Tonny Blok mochten ditzelfde doen voor respectievelijk de 125 cc- en 250 cc-klasse, waarbij een derde plaats in de 250 cc-klasse was weggelegd voor Bart Borg uit Paasloo.

Grasbaanlegende

In de VT-klasse pakte Allert de Vries uit Joure - na een zeer sterke serie manches - met overtuiging de zege in de finale. Richard Dol uit Oldeholtpade boekte uiteindelijk een zwaarbevochten overwinning in de ST-open klasse. Hierbij viel vooral de terugkeer van grasbaanlegende Ferry de Lange op, hetgeen hij kracht bijzette met een diskwalificatie door ‘te enthousiast rijgedrag’ in de manches.

Kortom: het was een geslaagde grasbaanracedag in Basse. Met strijd alom en veel vertier op een goed geprepareerde baan.