‘Honderden lopers langs sfeerrijke haven’

Blokzijl - Straks, om precies te zijn komende zaterdag 3 augustus, schallen de scheepstoeters weer over het water in de sfeerrijke havenkolk van Blokzijl. Het voormalige Zuiderzeestadje beleeft op deze dag de 39e editie van de roemruchte loopklassieker die de naam Kolkloop draagt.

Een heerlijk sportief pareltje dat altijd garant staat voor veel sportieve strijd. En dat voltrekt zich in een fraai schilderachtig decor van volle terrassen en een prachtige kolk vol jachten. De lopers kunnen vanaf zes uur de veters van hun loopschoenen strikken. Ondanks de schoolvakanties weten jaarlijks zo’n tweehonderd wedstrijdlopers en trimmers Blokzijl te vinden. Ook de jeugd doet goed mee.

Nieuwe winnaars

Erik Driessen uit Vollenhove en Jacelyn Gruppen uit Stuifzand mochten zich een aantal jaren op rij laten kronen tot winnaars. De laatste jaren zijn er nieuwe winnaars die de klassieker domineren. Geert Jorritsma uit Sneek won vorig jaar bij de mannen en Dinie Ras uit Urk was de rapste bij de vrouwen. Vooral de tijd van Jorritsma van 24 minuten en 44 seconden op de acht kilometer maakte grote indruk. Hij bleef maar vier seconden verwijderd van de toptijd uit 2001 die de Keniaan Michael Mbogo in het oude Zuiderzeestadje liep.

Oudste loopevenement

De Kolkloop is het oudste loopevenement dat de gemeente Steenwijkerland rijk is. Begin jaren zeventig werd het evenement in het leven geroepen door een aantal enthousiaste liefhebbers uit sportieve Blokzijlse kringen. Sinds de negende loop in 1980 draagt het hardloopevenement de naam Kolkloop. In dat jaar kwam de loop onder de vleugels van de KNAU en ging Start’78 zijn medewerking verlenen.

Klaas Lok

Het was een impuls waarbij geboren Blokzijliger Klaas Lok ook een rol speelde. In de jaren tachtig wist hij de Kolkloop vijf keer op zijn naam te schrijven. Lok was een fantastische atleet die de zeges in rap tempo aan elkaar wist te rijgen. Start en finish zijn ook dit jaar op de Noorderkade, waar het al sinds jaar en dag een traditie is de winnaar van de Kolkloop te bejubelen met een aubade van scheepstoeters in de havenkolk. Het evenement kreeg in 2001 nog een buitenlandse winnaar, toen de Keniaan Michael Mbogo als eerste over de meet flitste. Inschrijven en kleedgelegenheid is in verenigingsgebouw De Ploats aan de Groenestraat 18 in Blokzijl, waar na afloop ook de prijsuitreiking is. Er kan tot tien minuten voor de start worden ingeschreven.

Programma

Inschrijven kan vanaf 17.00 uur. Om 18.00 uur gaan de jongens en meisjes tot 8 jaar op de Noorderkade van start over een afstand van 500 meter. Tien minuten later is de start voor jongens en meisjes van 8 tot en met 10 jaar. Die lopen 1000 meter. Om 18.25 uur lopen de jongens en meisjes van 11 tot en met 14 jaar 1500 meter. De organisatie heeft om 18.50 uur een trimloop op het programma staan voor mannen en vrouwen over een afstand van 5400 meter. Om 19.45 uur is er een trimloop voor mannen en vrouwen over 8000 meter. Gelijktijdig gaat het hoofdnummer, de KNAU wedstrijd over acht kilometer, van start. Deze wedstrijd is voor de categorieën mannen, vrouwen, senioren en masters.

Informatie

Het inschrijfgeld bedraagt voor de 500 meter, 1000 meter en 1500 meter € 3.50, 5,4 kilometer: € 5.50, 8 kilometer: € 6.50 (KNAU-leden op vertoon van pasje: € 5.50). Joop Prins is al sinds 1980 bij de Kolkloop betrokken. Hij was zelf nog actief in 1972 bij de stratenloop die toen gewonnen werd door Evert Hoving.

Voor meer inlichtingen over de Kolkloop kan contact worden opgenomen met organisatoren Joop Prins, 0527 - 29 28 33, of Hendri Winter 0527 - 29 14 25.