Eliterenner Mark Prinsen ‘plaatselijk favoriet’

Steenwijk - Wat zou een wielercriterium zijn zonder een ‘plaatselijk favoriet’? En die hebben we in de persoon van Mark Prinsen. Hij woont tegenwoordig weliswaar in Heerenveen, maar zijn roots liggen in Wanneperveen.

De Veniger eliterenner, ook wel de Jupiler League van het nationale wielrennen genoemd, is 25 lentes jong en maakt deel uit van het succesvolle Cycling Team Fryslân. Mark stond vorig jaar al voor het eerst aan de start tussen de profs onder de Sint Clemens. ‘En dat ging niet verkeerd, want ik won een premiesprint en pakte bij andere tussensprints ook nog wat euro’s mee’, zegt Prinsen.
 
De shorttrackschaatsen heeft hij al maanden niet meer aangeraakt, in de winter rijdt hij marathons op de gladde ijzers, en de fiets blijkt ook een heerlijk sportief alternatief. ‘Een stapje hoger naar de profs zou ik misschien wel aan kunnen. Toch is dat niet het absolute doel, maar mocht het gebeuren dan zien we het wel. Ik ben afgestudeerd in de werktuigbouw, daarin moet het toch mogelijk zijn om een leuke baan te vinden’, zo vervolgt Prinsen.
 

Criteria

Mark reed zich de afgelopen tijd nadrukkelijk in de kijker. ‘Koersen gewonnen in Roden, Bedum en Zevenhuizen. Ja, het gaat best lekker hoor.’ Plezier beleven en fit blijven vindt Mark het belangrijkste aan zijn sportbeleving. ‘Och en zo’n criterium is sowieso leuk om te rijden. Er staan veel mensen langs de kant, en ze klappen graag voor een plaatselijk favoriet. Dichtbij huis, dus zie je ook heel veel bekenden. Dat is een garantie voor een mooie avond.’ Het spelletje voor een renner is goed vergelijkbaar met de gevechten op de smalle ijzers. ‘Meerijden, loeren en de goede ontsnapping kiezen. Ik zie er naar uit, dinsdag 6 augustus.’