Publiek loopt uit voor Zwientie tikken

Steenwijkerwold -‘Even een korte briefing vooraf’, zei Henk Kranendonk tegen de deelnemers van het traditionele Zwientie tikken zaterdagmiddag. ‘De varkens alleen aantikken, niet er op duiken of andere gekkigheid’.

Op deze manier gaf de organisatie van het Dicky Woodstock Popfestival toch aan enigszins rekening te houden met de protesten van een aantal organisaties die eerder deze week hadden aangegeven problemen te hebben met dit aloude volksvermaak.

Dierenwelzijn

Comité Dierennoodhulp, Animal Rights, Een Dier een Vriend, Rechten voor al wat leeft en stichting Dierennood hadden het college van B en W van Steenwijkerland schriftelijk verzocht het evenement te verbieden. Dit met het oog op het dierenwelzijn, de volksgezondheid en het voorkomen van de verspreiding van dierziektes. 

Voor B & W een onmogelijke opgave, omdat de brief pas op 26 juli bij de gemeente binnenkwam. Eerst moet de onafhankelijke bezwarencommissie in zulke gevallen een advies uitbrengen aan de burgemeester. Dat lukte niet op zo’n korte termijn. De organisaties hadden nog wel een voorlopige voorziening bij de rechtbank kunnen aanvragen, maar van dat recht hebben ze geen gebruik gemaakt. In 2000 deden dierenorganisaties dat wel, maar toen vond de rechtbank dat het tikken gewoon door kon gaan als de 'zwienties’ er niet te veel last van zouden hebben.

Blinddoek

Het publiek was zaterdagmiddag weer massaal toegestroomd voor het zwientie tikken, een vast onderdeel van ‘Woodstock’. De deelnemers kwamen van heinde en verre en lieten zich niet afschrikken door de modderpoel met varkens. Ze stortten zich er vrolijk in, veelal verkleed én geblinddoekt, met als doel als eerste een varken aan te tikken.

Het geheel werd op ludieke wijze aan elkaar gepraat door speaker Jannes Mulder.