Ondanks speculaties geen dierenorganisaties bij zwientie tikken

Steenwijkerwold - Nadat je bent rondgedraaid en geblinddoekt een varken aantikken in een modderpoel: dat is in een notendop zwientie tikken. Vast onderdeel van het Dicky Woodstock festival.

Terwijl het barpersoneel en alle vrijwilligers de slaap nog uit hun ogen wrijven, stromen de eerste mensen het Woodstock terrein binnen. De eerste biertjes worden weer getapt, en de tribune rondom de modderpoel van het zwientie tikken wordt steeds voller.

Bijzondere aftrap

Voor de Dicky Woodstock leken: bij zwientie tikken is het de bedoeling dat je geblinddoekt, in een modderpoel een zwientie aantikt. Zwienties, beter gezegd. Want er lagen twee varkens te rollen door de modderpoel. Het evenement werd bijzonder afgetrapt dit jaar. Kelly Haverdil en Aline Moes, die binnenkort het huwelijksbootje instappen beten het spits af. Beiden gekleed in een spierwitte trouwjurk waagden ze zich in de modderpoel.

Juichen als bij een WK finale

Toen het eerste zwientie getikt was, volgden er in een razend tempo andere deelnemers. Er werd gejuicht en geschreeuwd alsof er naar de finale van het WK gekeken werd. Het geheel werd op een vlotte, leuke manier aan elkaar gepraat door Jannes Mulder. Winnares werd uiteindelijk Kelsey Geertsma.

Comité Dierennoodhulp, Animal Rights, Een Dier een Vriend, Rechten voor al wat leeft en stichting Dierennood hebben kort voor Dicky Woodstock begon in een brief aan het college Steenwijkerland laten weten dat ze willen dat zwientie tikken afgelast zou worden. Er waren nog speculaties dat ze aanwezig zouden zijn bij het zwientie tikken, maar dat was niet het geval.

 

door Julia Bartelink