‘Brandend verlangen’ is thema herdenking op 15 augustus

Steenwijk - Ruim 3 maanden na de beëindiging van de oorlog in Europa eindigde de Tweede Wereldoorlog definitief bij de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. Toen was het Koninkrijk der Nederlanden pas volledig bevrijd.

Hoewel daarna de ellende in het voormalig Nederlands Indië met de ‘bersiap’ periode opnieuw begon, wordt deze dag toch als een bevrijding van de Japanse terreur ervaren. Op deze dag worden ook de gevallenen van het oorlogsgeweld in Zuidoost Azië herdacht.

Als thema voor de herdenking van dit jaar is gekozen ‘Brandend verlangen’. Hiermee wil men tot uitdrukking brengen hoe tijdens de Japanse bezetting werd gesnakt naar het einde van de oorlogsellende, die men zowel binnen als buiten de kampen moest ondergaan.

Herinneringsveld

In nauwe samenwerking met de gemeente wordt ook dit jaar deze herdenking gehouden bij het Indische gedenkteken in het Slingerbos. Voor het eerst zal dat op de heringerichte locatie plaatsvinden, die de naam ‘Indisch Herinneringsveld’ zal dragen. Ook het gedenkteken zal een prominentere plek in het geheel krijgen. Met de plaatsing van een tweetal objecten zal het veld duidelijker herkenbaar worden voor de bezoekers van dit deel van het park. Ook de passanten kan het specifieke van de locatie niet ontgaan. Tevens zal met een wegbewijzenring vanaf de Meppelerweg en bij het zwembad De Waterwyck het veld gemakkelijker te vinden zijn.

Bijeenkomst

De herdenkingsbijeenkomst begint om 12.00 uur. Naast de burgemeester zullen 2 sprekers het woord voeren: Cees Slottje, die als kind diverse Jappenkampen heeft moeten meemaken en Elisabeth de Charon de Saint Germain, die als dochter, de oorlogstrauma’s van haar vader heeft ervaren. Kransen en bloemen zullen worden gelegd namens burgemeester en wethouders, de Commandant van de 43 Meg Brigade KL en diverse organisaties. De erewacht zal worden verzorgd door vrijwilligers van de NATRES, die ook de vlagceremonie zullen uitvoeren. Het vrouwenkoor zal, met voor deze gelegenheid geselecteerde liederen, haar bijdrage aan de bijeenkomst leveren.

Na afloop (13.15 uur) vindt de ontmoeting plaats in het dorpshuis van Onna, waar ook een Indische maaltijd wordt geserveerd. Kosten € 13,- p.p.. Hiervoor kan men zich aanmelden voor 10 augustus, per telefoon en e-mail: 15aug45steenwijk@gmail.com en 0521-514550 / 06-52000534. Belangstellenden zijn welkom, zowel bij de herdenkingsbijeenkomst als bij de ontmoeting.