Voorwaardelijke celstraf voor dronken hoteleigenaar

Assen - Een hoteleigenaar (49) uit de gemeente Westerveld is veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke celstraf voor mishandeling van zijn echtgenote en zijn zus. De man moet zich van de rechtbank verplicht laten behandelen aan zijn alcoholverslaving.

De hoteleigenaar had zich april van dit jaar in de middag opgesloten in het kantoor van het hotel. De ondernemer was, zoals hij wel vaker deed bij spanningen, enorme hoeveelheden sterke drank gaan drinken.

Na lang aandringen, wisten zijn vrouw en zijn zus hem ertoe te bewegen om de deur open te doen.

Keel dichtgeknepen

De man viel de twee vrouwen vervolgens aan, eerst bij de balie van het hotel en later in de aangebouwde woning. Hij heeft ze geslagen en geduwd. De rechtbank acht ook bewezen dat hij de keel van zijn echtgenote heeft dichtgedrukt, maar kwalificeert dat niet als een poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Volgens de rechtbank is onduidelijk met hoeveel kracht hij de keel dichtkneep.

'Er is te weinig informatie beschikbaar om te stellen dat er sprake is van zwaar letsel. Het slachtoffer was nog in staat om hulp in te roepen.'

Minderjarige dochter getuige van geweld

Volgens de rechtbank is het voor de echtgenote en zijn zus een angstaanjagende ervaring geweest. 'Zijn minderjarige dochter is getuige geweest van het geweld. Dat rekent de rechtbank hem zwaar aan.'

 De reclassering heeft, zo stelt de rechtbank, vastgesteld dat het gevaar van herhaling samenhangt met het alcoholgebruik van de hoteleigenaar. 'Behandeling is belangrijk om herhaling te voorkomen.' De man moet verplicht onder behandeling bij verslavingszorg. Hij mag geen alcohol drinken en moet meewerken aan alcoholcontroles.