Kalenberg hoopt op doorstart lichttoer

Kalenberg - Zestien jaar lang werd als afsluiter van het dorpsfeest in Kalenberg een lichttoer door het dorp gehouden. In 2017 kwam er een einde aan deze traditie. Jammer, vinden verschillende Kalenbergers. Om oude gebruiken in het dorp weer nieuw leven in te blazen kwam zaterdagavond een ‘bootact’ voorbij.

Bewoners van Kalenberg Zuid voeren door het hele dorp met een boot getiteld ‘de Galliërs en de Romeinen’. Een thema dat mooi aansloot bij het thema van het dorpsfeest dit jaar: Strips. Hiermee wonnen ze tevens de prijs voor de mooiste straatversiering.

Op het laatste moment werd nog een boot toegevoegd aan de mini-parade op het water: een ‘gayboot’.

Varken aan het spit

Het idee voor de boot met de Galliërs en de Romeinen kwam veertien dagen spontaan op. Het begon met een oproepje in de buurtapp om iets te gaan doen tijdens het dorpsfeest. De koppen werden bij elkaar gestoken, en er werd een dorpje gebouwd op een vlot, compleet met een varken aan het spit en maar figuranten (dorpelingen en Romeinen). Kostuums werden geregeld (zelf gemaakt en gehuurd) en er werd de afgelopen weken volop geknutseld. Ruim een uur lang werd er zaterdagavond heen en weer gevaren, van Zuid naar Noord en weer terug.

Voorpret

‘Ontzettend leuk om mee bezig te zijn’, vinden Arjun van der Dussen (Cesar), Barbara van Straten (Panoramix) en Wim Huigen (druïde). ‘Leuk om eens wat geks te doen. ‘We hebben al veel voorpret gehad, en het samen plezier maken zorgt voor verbroedering. Het zou heel leuk zijn als volgend jaar, of het jaar erop, de lichttoer ook weer terugkeert’.

Excelsior

Het dorpsfeest begon vrijdagavond met een rondgang van Christelijke muziekverenigin Excelsior Kalenberg-Hoogeweg om iedereen op te trommelen om naar de feesttent te komen. Daar was een gezamenlijke maaltijd, een quiz en muziek. Verder werd tijdens het dorpsfeest een zeskamp gehouden, was er een bijeenkomst voor ouderen en een boerenrockoptreden.

Pinokkio en Obelix het leukst verkleed

Ook was zaterdagavond de bekendmaking van degene die het leukste verkleed was. Hier was er een gedeelde eerste plaats met elk 13 stemmen voor Pinokkio - Derk ten Klooster en Obelix - Leo Breedveld.