Rechtbank stuurt veelpleger weer cel in

Zwolle/Steenwijk - De rechtbank in Zwolle heeft een 38-jarige veelpleger die momenteel vastzit in de gevangenis op Schiphol, donderdag opnieuw veroordeeld tot een celstraf. Dit keer kreeg hij negen maanden, waarvan vier voorwaardelijk opgelegd.

De man pikte, vlak nadat hij uit een twee jaar durende opsluiting voor veelplegers kwam, een Fiat Punto bij een garagebedrijf in Steenwijk, tankte daarmee in Havelte zonder te betalen en schroefde er in Slagharen gestolen kentekenplaten op.

De officier van justitie verdacht hem eerst ook nog van een autodiefstal in Steenwijk. De eigenaar van de wagen rende even snel de winkel in voor wat drinken en liet de motor lopen. Toen hij terugkwam was zijn auto weg.

Wegens gebrek aan bewijs liet de officier die aanklacht varen, net als de vijfde aantijging; het in brand steken van de gestolen Fiat Punto vlakbij het huis van zijn moeder in Coevorden. Voor de overige drie feiten eiste ze vier maanden cel onvoorwaardelijk.

De rechtbank sprak de man vrij van de autodiefstal in Steenwijk en de brandstichting. Voor het overige moet hij -ondanks zijn ontkenningen- toch echt de cel in. Hij moet ook 1692,50 euro aan schade vergoeden.

Tijdens zijn proeftijd moet hij zich bovendien houden aan allerlei voorwaarden, zoals zich laten opnemen in een zorginstelling, contact houden met de Reclassering en meewerken aan urinecontroles. Volgens deskundigen kampt de man namelijk met adhd en een drugsverslaving.