Nacht van de Fado

Steenwijk - Mediterrane Restaurant Rhodos presenteert op zaterdag 28 september een wel heel bijzondere dinershow. Maria de Fatima, Fadofenomeen van wereldklasse zal voor de derde keer optreden met haar band tijdens de Noite de Fado aan de Scholestraat 14.

Fado is als het ware de ‘Blues van Portugal’. Ontstaan in de 19de eeuw in de volkswijken van Lissabon. Er hangt aan de Fado een weemoedige sfeer. De meeste teksten gaan over emoties als heimwee, rouw om een verloren liefde, het verlangen naar een beter leven. Muzikaal zijn -net als in de Flamenco- duidelijk de Moorse invloeden te horen. De ‘echte’ Fado word nog steeds puur akoestisch in kleine kring gezongen, met name in de kroegen en restaurants van Lissabon. Maria de Fátima komt uit ‘Boavista’, een volkswijk van Lissabon. Al op haar negende werd haar talent ontdekt en vanaf haar elfde nam zij onder de naam ‘A miúda de Boavista’ (Het meisje van Boavista) LP’s op. Zij deelde het podium met legendarische artiesten als Amália Rodrigues, Camané, Fernando Maurício. Sinds Maria zich in Amsterdam heeft gevestigd is zij elk jaar in de theaters in de BeNeLux te zien, tegenwoordig met de muzikale vertelling ‘Nacht in Lissabon’. In 2016 ontving zij een hoge presidentiële onderscheiding voor haar verdienste omtrent de Portugese cultuur. Bij de Noite de Fado wordt u als het ware meegenomen naar het nachtelijke Lissabon. Maria en haar vaste begeleiders geven telkens korte en intense optredens tussen de menugangen door, zonder hierbij gebruik te maken van geluidsversterking of andere technische hulpmiddelen. Zo komt de Fado het beste tot zijn recht. Maria de Fatima wordt begeleid door Daniel Raposo (Portugese gitaar), Hans van Gelderen (klassiek gitaar)en Felix Hildebrand (bas).

Dit belooft een hartverwarmende dinershow te worden met prachtige muziek en uiteraard heerlijk eten. De chefs van Restaurant Rhodos stellen een Portugees 3-gangen diner samen, met keuze uit vlees, vis of vegetarisch voor 50 euro p.p. inclusief entrée en diner in de oude Latijnse school. Reserveren via www.rhodossteenwijk.nl